Hlavní obsah
3,2
(78)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tenhle jednoduchý recept je variací na klasický italský salát panzanella. Prosté jídlo, ve kterém zužitkujete zbytky starého chleba, se tam připravuje tak, že se starší a okoralý chléb rozmočí ve vodě a smíchá se se zeleninou a zálivkou z vinného octa a olivového oleje. Někde se do zálivky přidávají ančovička a kapary, někde česnek, základem receptu jsou ale vždy rajčata a bílý chléb z předchozího dne. Nám chutnala prostá s krutony ze starší ciabatty.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Salát
  • 800 g rajčat
  • 1 ks červené cibule
  • 10 lžic extra panenského olivového oleje
  • 5 lžic červeného vinného octa
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 hrst čerstvé bazalky
Krutony
  • 1 ks ciabatty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Rozehřejte gril. Kousky ciabatty (nebo bílého chleba) z předchozího dne nakrájejte na kostičky nebo natrhejte na kousky velikosti sousta. Promíchejte s olivovým olejem, mírně osolte a opečte pod grilem do křupava.

02.

Nakrájejte zralá rajčata na plátky nebo klínky. Čím více druhů použijete, tím bude salát chutnější a zajímavější. Červenou cibuli oloupejte, rozkrojte na poloviny a nakrájejte na tenké klínky. Opatrně promíchejte s rajčaty.

03.

Na zálivku dobře promíchejte (nejlépe ve šroubovací sklenici) olej, ocet, sůl a pepř. Zalijte jí připravenou zeleninu, přidejte krutony, ozdobte lístky bazalky a podávejte.

Tip

Nebojte se experimentovat. K rajčatům můžete přidat kousek okurky i barevné papriky (v tom případě krájejte zeleninu na stejně velké kostičky). Místo bazalky zkuste petrželku nebo čerstvé oregano, a když vynecháte cibuli, přidejte třeba česnek. Jen dbejte na to, aby bylo dost zálivky, a přidejte opečený chléb. Vždy to tak bude salát panzanella.

Co děláte se starším chlebem v kuchyni vy?

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie9 921,6 kJ
Bílkoviny34,4 g
Tuky168,87 g
Sacharidy182,92 g
Sůl6,18 g
SAFA25,67 g
Vláknina24 g
Cukry50,72 g
Související témata:

Načítám