Článek
Postup
01.
Rozehřejte gril. Kousky ciabatty (nebo bílého chleba) z předchozího dne nakrájejte na kostičky nebo natrhejte na kousky velikosti sousta. Promíchejte s olivovým olejem, mírně osolte a opečte pod grilem do křupava.
02.
Nakrájejte zralá rajčata na plátky nebo klínky. Čím více druhů použijete, tím bude salát chutnější a zajímavější. Červenou cibuli oloupejte, rozkrojte na poloviny a nakrájejte na tenké klínky. Opatrně promíchejte s rajčaty.
03.
Na zálivku dobře promíchejte (nejlépe ve šroubovací sklenici) olej, ocet, sůl a pepř. Zalijte jí připravenou zeleninu, přidejte krutony, ozdobte lístky bazalky a podávejte.
Tip
Nebojte se experimentovat. K rajčatům můžete přidat kousek okurky i barevné papriky (v tom případě krájejte zeleninu na stejně velké kostičky). Místo bazalky zkuste petrželku nebo čerstvé oregano, a když vynecháte cibuli, přidejte třeba česnek. Jen dbejte na to, aby bylo dost zálivky, a přidejte opečený chléb. Vždy to tak bude salát panzanella.
Co děláte se starším chlebem v kuchyni vy?