Článek
Postup
01.
Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Mezitím smetanu nalijte do kastrolku a začněte zahřívat.
02.
Do smetany přidejte cukr, vanilku a levanduli a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Smetana ale nesmí přejít varem!
MÍSTO TŘEŠNÍ JINÉ OVOCE NEBO ČOKOLÁDA
03.
Plátky želatiny vyndejte z vody a vmíchejte je do horké smetany. Tu pak rozdělte do skleniček. Nechte přes noc ztuhnout v lednici.
04.
Před podáváním se pusťte do omáčky. Třešně omyjte, rozpulte a vypeckujte.
05.
Připravené třešně dejte do pánve a zasypte cukrem. Ten nechte lehce zkaramelizovat a podlijte portským vínem. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu.
DALŠÍ OBLÍBENÝ DEZERT Z ITALSKÉ KUCHYNĚ
06.
Nechte podusit, dokud třešně nejsou měkké. Podle výchozí sladkosti třešní můžete ještě trochu dosladit, případně dokyselit citronovou šťávou. Pokud je omáčka příliš hustá (opět záleží, kolik šťávy třešně pustí), přidejte trochu vody.
07.
Omáčku nechte trochu zchladnout a rozdělte ji na panna cottu. Můžete dozdobit mátou a levandulí.
Co rozhodně musíte ochutnat, je také makovo-třešňový dort bez mouky nebo francouzská bublanina s kakaem a třešněmi.