Hlavní obsah
2,9
(106)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

A je to tady: konec školního roku a s ním i dozrávající třešně! Až se přejíte těch čerstvých a zavaříte kompoty na zimu, pusťte se do téhle panna cotty. Není náhoda, že levandule je v plném květu právě v době zralých třešní. Tak to pojďme zkombinovat.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Panna cotta
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 plátky želatiny
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 1 lžička levandule
Třešňová omáčka
  • 3 hrsti třešní
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 50 ml portského vína
  • 1 lžička citronové šťávy
Na ozdobu
  • 1 stonek levandule
Článek

Postup

01.

Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Mezitím smetanu nalijte do kastrolku a začněte zahřívat.

02.

Do smetany přidejte cukr, vanilku a levanduli a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Smetana ale nesmí přejít varem!

03.

Plátky želatiny vyndejte z vody a vmíchejte je do horké smetany. Tu pak rozdělte do skleniček. Nechte přes noc ztuhnout v lednici.

04.

Před podáváním se pusťte do omáčky. Třešně omyjte, rozpulte a vypeckujte. 

05.

Připravené třešně dejte do pánve a zasypte cukrem. Ten nechte lehce zkaramelizovat a podlijte portským vínem. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu.

06.

Nechte podusit, dokud třešně nejsou měkké. Podle výchozí sladkosti třešní můžete ještě trochu dosladit, případně dokyselit citronovou šťávou. Pokud je omáčka příliš hustá (opět záleží, kolik šťávy třešně pustí), přidejte trochu vody.

07.

Omáčku nechte trochu zchladnout a rozdělte ji na panna cottu. Můžete dozdobit mátou a levandulí.

Načítám