Článek
Postup
Čtete dobře: dva dny, deset vajec a čtvrt kila másla.
NAŠE VÁNOČKA VS. CIZINA
01.
První den navečer nechte vzejít kvásek: odeberte polovinu mléka, zahřejte ho na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku krupicového cukru a nechte asi 10 minut kvasinky pracovat. Zatím si do velké mísy prosejte mouku a moučkový cukr, oddělte žloutky od bílků (na 100 gramů žloutků budete potřebovat pět až šest vajec, záleží na velikosti) a změklé máslo nakrájejte na kostičky.
02.
Vykynutý kvásek promíchejte s polovinou žloutků a vlijte společně se zbytkem mléka k mouce. Začněte zadělávat těsto. Postupně přidávejte kostičky másla a zbylé žloutky. Těsto se lepí a vypadá, že se nikdy nespojí – vytrvejte. Hněťte, překládejte, opřete se do toho silou a zhruba po dvaceti minutách budete mít v míse elastickou a nádherně voňavou kouli. Přikryjte ji potravinářskou fólií a v pokojové teplotě nechte stát do rána. 12 až 15 hodin je úplně v pořádku, jenom zvolte opravdu velkou mísu, těsto hodně nabude.
03.
Druhý den ráno se pokochejte výsledkem v míse, propláchněte kandovanou kůru a rozinky a namočte je do dezertního vína alespoň na půl hodiny. Těsto vyklopte na vál a do mísy prosejte druhou část mouky a cukru, přidejte větší špetku soli. Do malé misky oddělte žloutky, přidejte jedno celé vejce a med a promíchejte, změklou druhou část másla nakrájejte na kostičky. Těsto vraťte do mísy k mouce a znovu zadělejte za postupného přidávání vaječné směsi a másla.
04.
Sceďte kůru a rozinky a na závěr zapracujte do těsta. Vytvarujte kouli a nechte ještě hodinu dvě kynout.
05.
Nádoby, v nichž budete panettone připravovat, vymažte máslem a vyložte papírem na pečení – tohle množství stačí na čtyři dortové formy o průměru 20 cm. Vykynuté těsto rozdělte do forem do výšky asi jedné třetiny. (Máte-li málo forem, nevadí. Zbylé těsto nechte dál pracovat v míse, počká na druhé kolo pečení.)
06.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Těsto ve formách nařežte na povrchu do kříže a dejte na 10 minut péct. Po 10 minutách přikryjte povrch alobalem, teplotu snižte na 180 stupňů a dopečte podle velikosti formy 15 až 20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
07.
Hotové bochánky nechte zchladnout, ozdobte a poprašte moučkovým cukrem.
Tip
Potěšte kolegyně v práci: nakupte sadu malých terakotových květináčků a každé připravte malý chlebíček. Plňte do jedné třetiny a zkraťte dobu pečení. Bílky, které vám zůstanou, mírně našlehejte a zamrazte. O svátcích z nich upečte třeba vánoční bílkový chlebíček.
Už jste ochutnali domácí panettone?