Článek
Postup
01.
Vepřovou panenku rozkrájejte na 3 cm široké špalíčky. Do každého špalíčku nožem vytvořte kapsu a naplňte ji sušenou švestkou (doporučuji švestky předem na pár minut namočit ve vlažné vodě). Každý kousek masa zabalte do plátku anglické slaniny a naložte v oleji s čerstvým rozmarýnem, kde maso nechte uležet alespoň na dvě hodiny.
02.
Maso vložte na rozpálenou pánev se 2 lžícemi oleje a několika snítkami rozmarýnu a restujte zhruba 8 minut tak, aby byla slanina na povrchu propečená do červena. Přilejte trochu drůbežího vývaru, přiveďte k varu a poté nechte maso 5 minut odpočinout pod pokličkou.
03.
Pak připravte omáčku. Na oleji osmažte šalotku se zbylou slaninou. Zalijte červeným vínem, přidejte nadrobno nasekané sušené švestky, krátce provařte a zahustěte švestkovými povidly (s povidly opatrně, aby omáčka nebyla příliš sladká).
04.
Maso dochuťte solí a pepřem podle potřeby až při servírování, omáčku není třeba solit. Přílohu zvolte podle chuti, my vybrali opečené toastíky, hodí se ale i brambory v jakékoli podobě.
Zkuste si vyrobit vlastní domácí povidla.