Hlavní obsah
3,0
(22)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Poctivě jste sušili švestky, ale zobat je jen tak už vás nebaví? Zkombinujte je s masem! Šťavnatá vepřová panenka, švestky a červené víno vytvoří luxusní večeři.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 800 g vepřové panenky
  • 100 g anglické slaniny
  • 10 ks sušených švestek
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce řepkového oleje
Omáčka
  • 100 g anglické slaniny
  • 10 ks sušených švestek
  • 200 ml červeného vína
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 3 ks šalotky
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžíce řepkového oleje
Na ozdobu
  • 1 hrst mandlí
Článek

Postup

01.

Vepřovou panenku rozkrájejte na 3 cm široké špalíčky. Do každého špalíčku nožem vytvořte kapsu a naplňte ji sušenou švestkou (doporučuji švestky předem na pár minut namočit ve vlažné vodě). Každý kousek masa zabalte do plátku anglické slaniny a naložte v oleji s čerstvým rozmarýnem, kde maso nechte uležet alespoň na dvě hodiny.

02.

Maso vložte na rozpálenou pánev se 2 lžícemi oleje a několika snítkami rozmarýnu a restujte zhruba 8 minut tak, aby byla slanina na povrchu propečená do červena. Přilejte trochu drůbežího vývaru, přiveďte k varu a poté nechte maso 5 minut odpočinout pod pokličkou.

03.

Pak připravte omáčku. Na oleji osmažte šalotku se zbylou slaninou. Zalijte červeným vínem, přidejte nadrobno nasekané sušené švestky, krátce provařte a zahustěte švestkovými povidly (s povidly opatrně, aby omáčka nebyla příliš sladká).

04.

Maso dochuťte solí a pepřem podle potřeby až při servírování, omáčku není třeba solit. Přílohu zvolte podle chuti, my vybrali opečené toastíky, hodí se ale i brambory v jakékoli podobě.

Zkuste si vyrobit vlastní domácí povidla.

Související témata:

Načítám