Článek
Postup
01.
Uvařte vejce natvrdo (dokonalá budou, když je před vařením necháte dojít pokojové teploty, vložíte do studené vody a od začátku varu povaříte 9 minut), oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Tuňáka sceďte a nechte okapat.
02.
Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká kolečka. Na kolečka nakrájejte také perfektně zralé rajče (nebo dvě menší), kousek papriky nakrájejte na slabší proužky. Nechte okapat olivy a ančovičky a nakrájejte je na menší kousky.
03.
Středně velkou bagetu podélně rozpulte a z obou polovin odstraňte část střídky (můžete ji usušit a použít třeba do klasického italského salátu Panzanella). Obě poloviny zakápněte olivovým olejem a začněte vrstvit náplň.
04.
Dospod dejte pár lístků rukoly a kolečka cibule, rozložte tuňáka a olivy, přidejte vejce a ančovičky, pár proužků papriky a kolečka rajčat. Po celé ploše pokapejte červeným vinným octem a na závěr rozložte čerstvou a voňavou bazalku.
05.
Bagetu přiklopte, pevně zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň dvě hodiny, ale klidně i druhého dne. Můžete ji i zatížit, získá tak kompaktní tvar a chutě se opravdu krásně prolnou.
06.
Podávejte nakrájené na špalíčky, nejlépe v přírodě.
Určitě zkuste taky domácí pizzu bez kynutí nebo lehké řecké špenátové taštičky.