Hlavní obsah
3,3
(68)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Svěží a šťavnatá bageta zastoupí plnohodnotný oběd do práce a zároveň s ní (v doprovodu chlazeného růžového vína) určitě okouzlíte protějšek na romantickém pikniku. Vyberte ty nejlepší dostupné suroviny a pak už jenom krájejte a skládejte.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bagetu
  • 2 ks vejce
  • 1 ks bagety
  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
  • 10 ks černých oliv
  • 4 ks ančoviček
  • 1 ks červené cibule
  • 2 ks rajčat
  • 1 čtvrtka červené papriky
  • 1 hrst čerstvé rukoly
  • 2 snítky čerstvé bazalky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
Článek

Postup

01.

Uvařte vejce natvrdo (dokonalá budou, když je před vařením necháte dojít pokojové teploty, vložíte do studené vody a od začátku varu povaříte 9 minut), oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Tuňáka sceďte a nechte okapat.

02.

Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká kolečka. Na kolečka nakrájejte také perfektně zralé rajče (nebo dvě menší), kousek papriky nakrájejte na slabší proužky. Nechte okapat olivy a ančovičky a nakrájejte je na menší kousky.

03.

Středně velkou bagetu podélně rozpulte a z obou polovin odstraňte část střídky (můžete ji usušit a použít třeba do klasického italského salátu Panzanella). Obě poloviny zakápněte olivovým olejem a začněte vrstvit náplň.

04.

Dospod dejte pár lístků rukoly a kolečka cibule, rozložte tuňáka a olivy, přidejte vejce a ančovičky, pár proužků papriky a kolečka rajčat. Po celé ploše pokapejte červeným vinným octem a na závěr rozložte čerstvou a voňavou bazalku.

05.

Bagetu přiklopte, pevně zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň dvě hodiny, ale klidně i druhého dne. Můžete ji i zatížit, získá tak kompaktní tvar a chutě se opravdu krásně prolnou.

06.

Podávejte nakrájené na špalíčky, nejlépe v přírodě.

Související témata:

Načítám