Článek
Postup
01.
Všechny suché ingredience na těsto smíchejte dohromady, přidejte olej a vlažnou vodu a zadělejte hladké jemné těsto. To přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Jak na kynuté těsto?
02.
Troubu zapněte na 200 °C. Těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu, rukama propracujte a rozdělte na 8 stejně velkých částí. Z těch vytvarujte bochánky, které naskládejte do pečicím papírem vyložené dortové formy, ideální je průměr kolem 25 cm. Sedm bochánků vyjde tak akorát do kruhu a osmý doprostřed.
03.
Připravené „buchty“ potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 25 minut dozlatova.
04.
Česnek oloupejte a utřete nebo velmi jemně nasekejte a smíchejte s olejem a jemně nasekanou pažitkou nebo plocholistou petrželí. Ochuceným olejem upečené pampušky potřete a podávejte, klidně ještě vlažné, dobré a vláčné vydrží i další den.
Při domácí přípravě pečiva se meze nekladou. Vyzkoušejte kynuté buchty plněné brynzou a slaninou, kefírový chléb jen ze 4 surovin nebo třeba křupavé olivové tyčky.
A pokud vám pampušky zachutnaly, můžete si je dát klidně i k fazolové polévce nebo zelňačce.