Článek
Postup
01.
Pampelišky sbírejte nejlépe ráno a co nejdále od silnice. Rozhodně je neoplachujte, spláchli byste to nejdůležitější! Na výrobu použijte pouze žluté části bez zelených lůžek: lístky otrhejte rukou nebo si pomozte nůžkami.
02.
Okvětní lístky pampelišek zalijte vodou a pod pokličkou hodinu povařte na mírném ohni. Nálev i s květy nechte do druhého dne v chladu odstát.
BYLINKOVÉ SIRUPY
03.
Druhý den chladnou tekutinu přeceďte přes čistou utěrku, květy přitom pořádně vymačkejte. Do přecezeného výluhu přisypte cukr a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přidejte čerstvě vymačkanou citronovou a pomerančovou šťávu, promíchejte, nalijte do lahvičky a skladujte v chladničce.
04.
Šikovné je sirup rovnou zamrazit: použít můžete tvořítka na nanuky či na led. Zmrzlé kostky pak lze před podáváním rozdrtit tyčovým mixérem a snadno tak vytvořit osvěžující sorbet. Skvělý je také dolitý šumivým vínem!
DOMÁCÍ SIRUPY
Tip: Sirup můžete pro delší trvanlivost i sterilovat: lahvičku přidejte do myčky na nádobí puštěné na nejvyšší stupeň, tato teplota stačí, aby se víčko zatáhlo. S květy můžete povařit i mátu, meduňku a další oblíbené bylinky.
Chcete skoncovat s přidaným cukrem? Zkuste zavařování bez cukru!