Článek
Palačinky z pohankové mouky se tradičně připravují ve Francii. Jsou sytější a silnější než klasické pšeničné, typické jsou pro ně drobné kulaté dírky. Také ony se dají připravit nasladko i naslano. Těstu prospěje, když se rozleží – připravte si ho klidně večer a nechte přes noc v lednici, ráno ušetříte čas.
Postup
01.
Smíchejte vodu a vejce, přidejte špetku soli a metličkou vešlehejte mouku. Hustější těstíčko nechte odležet alespoň dvě hodiny. Po odležení těsto zřídne, hustotu případně dolaďte ještě lžící mouky.
02.
Velkou pánev rozpalte na střední teplotu a pomocí ubrousku vytřete olejem. Těsto promíchejte a klasickým způsobem usmažte palačinky – podle velikosti pánve získáte 8 až 12 palačinek (část můžete podávat nasladko jako dezert).
03.
Uvolněnou pánev vytřete dosucha a osmažte na ní slaninu nakrájenou na nudličky. Hotovou nechte okapat na kuchyňské utěrce, z pánve slijte přebytečný tuk a usmažte volská oka.
04.
Střed palačinky potřete lžící čerstvého sýra, posypte částí křupavé slaniny a položte na něj volské oko. Kraje prohněte přes náplň do čtverce tak, aby žloutek zůstal viditelný. Navrch nasypte ještě pár kousků smažené slaniny a pažitku. Podávejte s čerstvou zeleninou.
Tip: Místo čerstvého sýra můžete pod volská oka připravit čerstvý špenát, který na pánvi krátce prohodíte se stroužkem česneku a kostičkami slaniny. Ze surovin v rozpisu získáte palačinek víc – ze zkušenosti doporučuji zdvojnásobit i množství ingrediencí na oblohu. Většina mužů se začne brzo rozhlížet po přídavku.
Máte rádi pohankové palačinky, nebo dáváte přednost pšeničným? Už jste jedli palačinkový dort?