Hlavní obsah

Padají vám vlasy? Zastavte to!

Foto: Thinkstock

Je stresující vytáhnout takové množství vlasů z hřebenu po jejich učesáníFoto: Thinkstock

Máte někdy deprese z vypadaných vlasů na polštáři, v hřebenu nebo z těch, co uváznou po jejich mytí u odpadu ? Čtěte dále a dozvíte se, kdy je tento jev normální, kdy jsou obavy oprávněné, a hlavně, co padání vlasů způsobuje.

Článek

Vlasy mají pro ženy obrovský význam a s jejich ztrátou se nehodlají jen tak smířit. Zasáhnout je ale třeba včas! Ztrátu vlasů mohou vyvolat různé příčiny a obnovit jejich vzhled bývá náročné. Nelze přesně určit, za jak dlouho vlasy opět dorostou, ale zdravý vlas roste 2–6 let a prochází třemi fázemi růstu. Vyroste průměrně o 1,25 cm za měsíc. Jakou rychlostí a jak dlouho roste, je dáno geneticky.

Co je přirozené a co problém

„Vypadne-li přibližně 70–100 vlasů denně, je to úplně normální a jedná se o neustálý proces regenerace vlasů. Než každý vlasový kořínek odumře, vyprodukuje zhruba 12 vlasů,“ říká MUDr. Andrea Cabrnochová z dermatologické ordinace v Kolíně. Přestože vypadávání vlasů je přirozený proces, nadměrné vypadávání už samozřejmě ne a může jít o jev dočasný, v horším případě trvalý.

Zde je několik společných problémů, které mohou být spouštěcími faktory ztráty vlasů.

Dědičné choroby

Řídnutí vlasů, nebo dokonce plešatění (odborně alopacie), může mít na svědomí dědičná přemíra mužských hormonů (testosteronů), se kterými si tělo nedokáže poradit. Nerovnováha mezi ženskými a mužskými hormony mívá zpravidla vliv na vlasové kořínky a kvalitu vlasů. Takové ženy často trpí opakovanými cystami na vaječnících, onemocněním jater nebo štítné žlázy. K těmto dědičným chorobám patří i různé typy kožních onemocnění, například lupénka. Alopacie se projevuje v různých formách i podobách, z nichž některé lze léčit, ale jiné jsou prakticky trvalé a neléčitelné.

Řešení: Jakékoli podezření na toto onemocnění konzultujte co nejdříve s dermatologem.

Stres

Stres vlasům ubližuje, ale naštěstí jeho účinky jsou jen dočasné. Ovšem, ne všechny ženy reagují na stres stejně. K vypadávání vlasů dochází u žen, které jsou velmi citlivé a těžko se s trápením vyrovnávají. Vlasy mohou začít řídnout jak v průběhu stresujícího stavu, tak i několik měsíců od jeho počátku, tedy i v době, kdy je psychika opět v pohodě.

Foto: Thinkstock

Některé ženy se s tímto stresem vyrovnávají hůřeFoto: Thinkstock

Řešení: Pokud máte náročné povolání či si myslíte, že by za vyše vypadávání vlasů mohl stres, kontaktujte psychoterapeuta, pomůže vám odstranit příčinu problému.

Chirurgický zákrok

Spojitost mezi operací, narkózou a vypadáváním vlasů moc nehledejte, důvodem je spíš o strach ze samotného zákroku, léků a tak dále. Samotný chirurgický zákrok na padání vlasů vliv nemá a většinou jde o dočasný vlasový úbytek. Dokonce i po chemoterapii začnou vlasy růst už po několika týdnech až měsících.

Řešení: Pomohou různé doplňky stravy a vitaminy, hlavně B a stopové prvky.

Léky

Některé léky mohou obsahovat chemické látky, které mohou mít na vlasy negativní vliv. Jsou to různá antidepresiva, léky na štítnou žlázu, některé typy antikoncepce, léky v průběhu chemoterapie, na cukrovku a další.

Foto: Thinkstock

Vypadávání vlasů může být také zapříčiněno užíváním různých lékůFoto: Thinkstock

Řešení: Povězte o problému lékaři, který vám speciální léky předepisuje. Je možné, že nabízený lék lze nahradit šetrnější alternativou a k vypadávání vlasů nedojde vůbec nebo jen v mírné formě. Spolu s léky je možné brát i vitaminy pro zachování zdravých vlasů.

Špatná dieta

„Při déletrvající dietě, zejména při nevyváženém stravování a výrazném váhovém úbytku, může dojít ke zhoršení kvality vlasů a ke zvýšenému vypadávání. Je to dáno nedostatkem důležitých složek potravy. Váhový úbytek je navíc pro organismus zátěžová situace spojená se stresem. Obnovení přirozeného stavu organismu většinou vede k plné reparaci stavu vlasů,“ vysvětluje nutriční poradkyně Ivana Sedláčková z Hradce Králové.

Řešení: Pokud jste už někdy měly nebo máte potíže s vlasy, pak rozhodně s dietami neexperimentujte a poraďte se u dietologa.

Hormonální nerovnováha

K nejčastějším hormonálním poruchám patří snížená či zvýšená funkce štítné žlázy, již zmiňovaná zvýšená produkce mužských hormonů, nadměrná tvorba inzulinu nebo polycystické vaječníky. Ovšem za hormonálními změnami nemusí stát jen nemoci. Hormony se plaší i v období dospívání, po porodu či v době přechodu.

Řešení:Procházíte-li zmíněnými životními fázemi, pak navštivte gynekologa. V ostatních případech endokrinologa, který provede speciální vyšetření.

Mechanické poškození vlasů

Určitě není žádným překvapením, že vlasům ubližujete i vy samy. Různé culíky utažené do pevných gumiček, škubání vlasů při rozčesávání, přepalování žehličkou, kulmou nebo fénem, časté barvení, odbarvování a tak dále. Zrovna tak škodí i špatně zvolená vlasová kosmetika. Za této situace dochází k poškození vlasových folikulů, a to může dočasně způsobit i nadměrné vypadávání vlasů.

Řešení: Různé vlasové kúry vám sice pomohou škody napravit, ale bude to chtít hodně trpělivosti. Jak si poradit s neposlušnými vlasy, se můžete dočíst i v Trápí vás zacuchané vlasy? Už nemusí!nebo Jak dostat vlasy do formy?.

Chraňte si vlasy, pečujte o ně a dejte na rady odborníků, je to lepší než kupovat paruku. A ještě něco! Věděly jste, že z vlasů lze udělat Rozbor vlasů: Odhalí pravdu o vašem zdraví!? Můžete k tomu použít třeba právě ty, které vám ulpěly na polštáři.

Načítám