Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Urodilo se vám letos tolik ovoce, že ho ani nestíháte sníst? Zavařte ho v podobě domácí přesnídávky! Nejen, že k ní stačí jen ovoce a voda, takže v sezoně dost ušetříte, ale navíc budete mít jistotu, že svým dětem dáváte pyré bez přidaného cukru, zahušťovadel či dokonce konzervantů.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 1 000 g jablek
  • voda
Článek

Postup:

01.

Čisté sklenice a víčka dejte do hrnce s vodou tak, aby byly celé ponořené, a 6–8 minut je vařte. Vyndejte na čistou utěrku.

02.

 Jablka omyjte, rozčtvrťte, odstraňte jádřince a s trochou vody (stačí asi 2 cm) pod pokličkou přibližně 10 minut poduste. Během dušení jednou či dvakrát promíchejte, a jakmile se začnou oddělovat slupky, vidličkou je vytáhněte. Ještě chvilku povařte. A zbytky z jablek nemusíte vyhazovat! 

03.

Rozmixujte tyčovým mixérem a buď pomocí trychtýře (s naběračkou by vám mohlo ovoce ukápnout na hrdlo sklenic a tak je kontaminovat) plňte do lahviček nebo smíchejte s dalším povařeným ovocem. Základ z jablek doplňte dalším ovocem, které máte zrovna po ruce. Z lesa a zahrádky je to nejlepší! – na ochucení ho většinou stačí méně než jablek. 

04.

Zavíčkujte, dejte opět do hrnce s vodou (už nemusí být ponořené) a vařte asi 20 minut. Druhá možnost je sterilovat v troubě: skleničky dejte na hluboký pekáč, zalejte asi do poloviny vroucí vodou a nechte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut. 

05.

Po zavaření skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte do druhého dne vychladnout. Takto připravené přesnídávky vám vydrží do dalšího léta.

Zbyla vám ještě nějaká jablka? Zkuste i povidla, nebo čatní!

Načítám