Článek
Postup:
01.
Čisté sklenice a víčka dejte do hrnce s vodou tak, aby byly celé ponořené, a 6–8 minut je vařte. Vyndejte na čistou utěrku.
02.
Jablka omyjte, rozčtvrťte, odstraňte jádřince a s trochou vody (stačí asi 2 cm) pod pokličkou přibližně 10 minut poduste. Během dušení jednou či dvakrát promíchejte, a jakmile se začnou oddělovat slupky, vidličkou je vytáhněte. Ještě chvilku povařte. A zbytky z jablek nemusíte vyhazovat!
03.
Rozmixujte tyčovým mixérem a buď pomocí trychtýře (s naběračkou by vám mohlo ovoce ukápnout na hrdlo sklenic a tak je kontaminovat) plňte do lahviček nebo smíchejte s dalším povařeným ovocem. Základ z jablek doplňte dalším ovocem, které máte zrovna po ruce. Z lesa a zahrádky je to nejlepší! – na ochucení ho většinou stačí méně než jablek.
04.
Zavíčkujte, dejte opět do hrnce s vodou (už nemusí být ponořené) a vařte asi 20 minut. Druhá možnost je sterilovat v troubě: skleničky dejte na hluboký pekáč, zalejte asi do poloviny vroucí vodou a nechte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut.
05.
Po zavaření skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte do druhého dne vychladnout. Takto připravené přesnídávky vám vydrží do dalšího léta.
Zbyla vám ještě nějaká jablka? Zkuste i povidla, nebo čatní!