Článek
Postup
01.
Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a zadělejte. V robotu s hnětacím hákem to trvá asi sedm minut, při ručním hnětení o něco déle. Hotové tuhé těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
02.
Z nakynutého těsta lžící odebírejte kousky, v dlani z nich vytvořte placku, naplňte povidly (můžete je podle potřeby a chuti rozmíchat s trochou tuzemáku) a zabalte jako knedlík.
03.
Troubu zapněte na 180 °C. Pekáč vymažte rozpuštěným máslem (a rozhodně jím nešetřete), vyskládejte do něj připravené knedlíky a potřete je zbylým máslem – knedlíky se tak neslepí.
04.
Nakonec knedlíky v pekáči zalijte asi do 3/4 jejich výšky horkým mlékem, přikryjte poklicí nebo alobalem a asi 20 minut pečte, až se všechno mléko vsákne. Pak poklici či alobal sejměte a ještě chvíli dopečte, aby knedlíky zezlátly. Výsledek vypadá v podstatě jako buchty, ale chuťově se liší: díky hrubé mouce v těstě a dušení v mléce na první zakousnutí poznáte, že jsou to opravdu knedlíky.
Ovocné knedlíky vám přijdou obyčejné? Vyzkoušejte luxusní tvarohové knedlíky s pralinkou a horkými malinami nebo tvarohové knedlíky plněné čokoládou s meruňkovým pyré.