Článek
Postup
01.
Větší jablko oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V misce zakápněte citronovou šťávou a dejte na chvíli bokem.
02.
Rozpusťte máslo a nechte chvíli zchladnout. Poté k němu přisypte cukr a metličkou prošlehejte. Přidejte vejce a ještě chvíli šlehejte, až se cukr částečně rozpustí.
03.
Do druhé mísy prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek, sodu, skořici a špetku muškátového oříšku. K mouce vsypte jablka a ovesné vločky a dobře promíchejte.
04.
Do mísy s moukou a vločkami přidejte máslovou směs a lžící pořádně zamíchejte, až se všechny vločky a mouka provlhčí a vznikne husté a lepivé těsto. Nechte ho asi 20 až 30 minut odpočinout.
05.
Předehřejte troubu na 180 stupňů, plech vyložte papírem na pečení. Z těsta lžící vykrajujte hromádky a klaďte na plech. Na plechu je mírně zploštěte, mezi jednotlivými sušenkami nechte asi dva centimetry místo.
06.
Pečte přibližně 12 až 15 minut, až sušenky zpevní a získají světlehnědou barvu. Pak je vytáhněte z trouby a nechte na plechu odpočinout asi 10 minut.
Můj tip: Do těsta přidejte hrst sekaných oříšků nebo rozinek.
Mlsejte zdravě. Co takhle lívance s ovesnými vločkami?