Článek
Postup
01.
Cukrový hrášek nakrájejte na malé kousky a klasický hrášek vyloupejte. „Doporučuji nechat si trochu klasického čerstvého hrášku stranou, bude se hodit na dekoraci i doladění barvy polévky,“ přidává hned na úvod svůj tip Jiří Voráč.
Šalotku oloupejte a spolu s česnekem ji nasekejte najemno. Společně je opečte na olivového oleji v hlubším hrnci, dokud šalotka nezesklovatí. Pak do hrnce přidejte oba hrášky, dochuťte je solí a bílým pepřem, přidejte svazek tymiánu, zalijte horkým vývarem a nechte asi 15 minut vařit.
02.
Po uplynulé době zapojte do hry crème fraîche a polévku rozmělněte tyčovým mixérem. Směs pak ještě přepasírujte přes jemný cedník. Pro barvu můžete přidat i kuličky hrášku, které jste si nechali stranou. Polévku nechte zchladit ideálně v misce s ledem.
03.
Podávejte ji s kopečkem ochucené ricotty. Jak na ni? Jednoduše smíchejte sýr s citronovou šťávou a nasekanou pažitkou. Kdo chce, může ricottu doladit solí i pepřem.