Hlavní obsah
3,0
(70)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kynutého těsta se dost lidí bojí, že je náročné ho zadělat a nakonec ještě ani nevykyne. Ani jednoho se v tomto receptu nemusíte bát: těsto je tak řídké, že to zvládnete levou zadní i jen vařečkou, a díky sušenému droždí nemusíte ztrácet čas ani zaděláváním kvásku.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 35 × 25
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 90 g cukru krupice
  • 5 g sušeného droždí
  • 140 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 60 g másla
  • 1 špetka soli
Drobenka
  • 60 g másla
  • 60 g hrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
Náplň
  • 1,5 hrnku ostružin
Na vymazání
  • 1 ks másla
  • 3 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Mouku prosejte do mísy a přidejte cukr, sušené droždí, vejce, sůl, vlažné mléko a zchladlé rozpuštěné máslo.

02.

Těsto vařečkou zadělejte do jednolité hladké hmoty. Nebojte se výsledku: hotové těsto je velmi měkké až řídké, lehce lepivé, snadno se téměř „rozteče“, tvar nedrží nijak pevně.

03.

Těsto přikryjte čistou utěrkou, uložte na teplé místo a nechte asi 1,5 až 2 hodiny nakynout. Jak na kynuté těsto, aby se vám vždy povedlo?

04.

Mezitím očistěte ostružiny a připravte drobenku. Měkké máslo smíchejte s moukou a cukrem a prsty vypracujte drobenku. Klasický velký pekáč vymažte máslem a vysypte moukou. Jak udělat drobenku na koláč?

05.

Troubu zapněte na 180 °C. Nakynuté těsto zlehka propracujte, podle potřeby použijte hladkou mouku na podsypání, a rozprostřete po celé ploše pekáče. Nechte ještě 10 až 15 minut zlehka nakynout.

06.

Na těsto rovnoměrně poklaďte ostružiny a posypejte drobenkou. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. 

Energetická hodnota celkem - 1 pekáč o rozměrech 35 × 25
Energie19 656 kJ
Bílkoviny53,62 g
Tuky316,03 g
Sacharidy409,61 g
Sůl1,61 g
SAFA155,74 g
Vláknina23,58 g
Cukry173,37 g

Načítám