Článek
Postup
01.
Mouku prosejte do mísy a přidejte cukr, sušené droždí, vejce, sůl, vlažné mléko a zchladlé rozpuštěné máslo.
02.
Těsto vařečkou zadělejte do jednolité hladké hmoty. Nebojte se výsledku: hotové těsto je velmi měkké až řídké, lehce lepivé, snadno se téměř „rozteče“, tvar nedrží nijak pevně.
03.
Těsto přikryjte čistou utěrkou, uložte na teplé místo a nechte asi 1,5 až 2 hodiny nakynout. Jak na kynuté těsto, aby se vám vždy povedlo?
04.
Mezitím očistěte ostružiny a připravte drobenku. Měkké máslo smíchejte s moukou a cukrem a prsty vypracujte drobenku. Klasický velký pekáč vymažte máslem a vysypte moukou. Jak udělat drobenku na koláč?
05.
Troubu zapněte na 180 °C. Nakynuté těsto zlehka propracujte, podle potřeby použijte hladkou mouku na podsypání, a rozprostřete po celé ploše pekáče. Nechte ještě 10 až 15 minut zlehka nakynout.
06.
Na těsto rovnoměrně poklaďte ostružiny a posypejte drobenkou. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.
Místo ostružin naplňte kynutý koláč švestkami a tvarohem nebo se pusťte do klasických kynutých koláčů podle návodu krok za krokem.