Článek
Postup
01.
Jablka (asi 4 kusy) oloupejte, vykrojte z nich jádřince a pokrájejte je na malé kostičky. Dejte do hrnce s ostružinami, cukrem, vodou a citronovou šťávou a za občasného míchání vařte asi 40 minut do rozvaření. Pro urychlení procesu můžete ovoce i trochu rozmixovat.
02.
Mezitím si saponátem vymyjte víčka a sklenice a prolijte je ještě vroucí vodou. Pracujte opatrně, abyste se nedotkli vnitřků ani okrajů nádobek a nekontaminovali je. (Víte, že se dá zavařovat i v myčce?)
03.
Když má džem požadovanou konzistenci, nechte v něm rozpustit čokoládu a rozdělte ho do vyčištěných sklenic. Hustotu můžete zkontrolovat na vychlazeném talířku, kdyby byla zavařenina moc tekutá, ještě chvíli ji povařte.
04.
Víčka pořádně utáhněte. Pro jistotu pod ně můžete kápnout trochu rumu nebo navrchu obsah sklenice lehounce posypat kyselinou citronovou, případně sklenice ještě 15 minut sterilovat.
Zavařovali jste už letos? Jestli máte ještě zásoby z loňských let, zpracujte je třeba v koláči. Pokud se na to teprve chystáte, nechte si poradit v našem speciálu o zavařování a nakládání.