Článek
Postup
01.
Zahradní ostružiny (lesní nejsou příliš vhodné, jejich tuhý střed nejde rozvařit) rozmačkejte šťouchadlem na brambory a zasypte cukrem. Nechte asi hodinu odstát, aby pustily šťávu. Mezitím očistěte hrušky a nastrouhejte je nahrubo.
02.
Přidejte k ostružinám a pozvolna vařte asi 25 minut, dokud směs nezhoustne a nezíská konzistenci kaše. Vhodný je hrnec s velkou plochou dna – přebytečná tekutina se bude lépe odpařovat. Během varu sbírejte pěnu tvořící se na povrchu – nejenže kazí estetický dojem, ale ostružinová „marmeláda“ by se pak rychleji kazila.
03.
Odeberte do misky asi jednu naběračku ovocné hmoty a metličkou do ní vmíchejte citrusový pektin. Takto obohacenou směs vraťte zpět do hrnce a ještě asi dvě minuty provařte, až zavařenina začne želírovat (tuhnout). Přidejte citronovou šťávu a promíchejte.
04.
Naplňte vyčištěné skleničky, pevně je uzavřete víčkem a dnem vzhůru nechte vychladnout.
Tip
Džem můžete ochutit i špetkou mletého badyánu!
A co jiné marmelády a džemy? Zkoušeli jste třeba meruňkovou marmeládu?