Hlavní obsah
3,2
(29)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Klasické buchty zná každý. Většinou se pečou s třemi náplněmi: s tvarohem, povidly nebo mákem. My jsme se ale rozhodli zkusit je udělat trochu jinak a použít nádivky odlišné: mrkvovou, jablečnou s ořechy a tvarohovou s brusinkami. Zkusíte to s námi?

25 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 buchet
Mrkvová náplň na 10 buchet
  • 3 ks mrkve
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 1 lžíce citronové šťávy
Jablečno-ořechová náplň na 10 buchet
  • 3 ks jablek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 hrst vlašských ořechů
Tvarohová náplň s brusinkami na 10 buchet
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ks žloutků
  • 4 lžíce brusinkového kompotu
Článek

Postup

01.

Těsto připravte, jak jste zvyklí, anebo můžete vyzkoušet to na naše poctivé domácí buchty. My se zde zaměříme opravdu jen na náplně. Množstvím nádivky, které vznikne z uvedených ingrediencí, naplníte asi tak deset buchet – záleží samozřejmě na tom, jak velké buchty děláte a jak moc plněné je máte rádi. A kdybyste přece jen chtěli upéct i pár kousků s klasikou, návod na skvěle ochucený tvaroh, povidla i mák najdete v receptu na nejlepší kynuté koláče.

02.

MRKVOVÁ NÁPLŇ. Očištěné mrkve nastrouhejte nahrubo a dejte je do kastrolku. Přidejte cukr (množství záleží i na sladkosti mrkve), skořici, špetku vanilky a citronovou šťávu a poduste doměkka. Podle potřeby můžete podlít pár lžicemi vody, cukr ale na mrkvi musí zkaramelizovat, takže vodou spíš šetřete. Před plněním nechte vychladnout.

03.

JABLEČNO-OŘECHOVÁ NÁPLŇ. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na opravdu drobné kousky, případně nastrouhejte nahrubo. V kastrolku smíchejte s cukrem, citronovou šťávou a kořením. Chvíli poduste, a když jablka pustí šťávu, přidejte nasekané vlašské ořechy a duste doměkka. Buchty plňte až vychladlou náplní!

04.

TVAROHOVÁ NÁPLŇ S BRUSINKAMI. Tvaroh (pro naše účely je lepší ten v alobalu než ve vaničce) vidličkou nebo metličkou promíchejte s cukrem a žloutkem. Na připravený kousek těsta naneste trochu tvarohu a na něj dejte trošku scezeného brusinkového kompotu, případně brusinkové marmelády. Buchtu zabalte jako obvykle.

Vyzkoušíte některou z našich náplní? Zejména ta mrkvová, ač je možná nezvyklá, je opravdu vynikající!

Načítám