Hlavní obsah

Čekáte návštěvu? Máme pro vás 10 tipů na ty nejlepší jednohubky!

Foto: Jakub Jurdič

Jednohubky 10x jinak. Který tip si vyberete vy?Foto: Jakub Jurdič

Čekáte hosty nebo chystáte večírek? Zapomeňte na česnekovou pomazánku nebo šunkové chlebíčky! My vám přinášíme 10 originálních tipů na skvělé jednohubky. Své si mezi nimi najde každý!

Článek

Na klasice v podobě chlebíčků s krabí pomazánkou nebo jednohubek se salámem není nic špatného. Co ale zkusit trochu méně tradiční kombinace a chutě? Rozhodli jsme se přinést vám několik tipů – a to rovnou deset! Na své si přijdou milovníci masa, ryb i sýra, a přitom příprava každého druhu zabere jen pár minut. Pozor, je tu riziko, že u přípravy budete ochutnávat a na hosty nic nezbude!

1. Hermelínové s brusinkami a chilli

Na 20 jednohubek potřebujete: 5 plátků tmavého toastového chleba, 120 g hermelínu, 3 lžíce zavařených brusinek, 1 malou chilli papričku, 3 lžíce smetany, dvě hrsti rukoly, párátka

Postup: Každý plátek chleba rozdělte na 4 stejné čtverce a dejte je nasucho opékat na pánev nebo do trouby. Do vyšší nádoby dejte brusinky, smetanu a chilli papričku a pomocí ponorného mixéru vytvořte hladkou omáčku. Každý opečený čtvereček potřete omáčkou, přidejte pár lístků rukoly, kousek hermelínu a vše upevněte párátkem.

2. Mini caprese

Na 20 jednohubek potřebujete:20 kuliček mini mozzarelly, 20 cherry rajčat, 20 lístků bazalky, párátka

Postup: Klasika, kterou miluje snad každý. Na každé párátko napíchněte kuličku mozzarelly, jedno rajče a plátek bazalky. Kdo má rád, může nakonec jednohubky na talíři pokapat trochou balzamikového octa.

3. S parmezánem a sušenými rajčaty

Na 20 jednohubek potřebujete: 2 menší bagety nebo rohlíky, 3 lžičky zeleného pesta, 5 sušených rajčat, 10 černých oliv, 50 g parmezánu

Postup: Pečivo nakrájejte na kolečka a nasucho ho opečte na pánvi nebo v troubě. Každé kolečko potřete trochou pesta, přidejte sušená rajčata nasekaná na drobno, půlku olivy a několik hoblin parmezánu. Jednohubky můžete ozdobit lístkem oblíbené bylinky.

4. Zapečené nachos s čedarem

Na 20 jednohubek potřebujete: 20 nachos, 1 avokádo, 3 masitá rajčata, 2 šalotky, 1 chorizo salám vcelku, hrst čerstvého koriandru, sůl, pepř, 3 plátky čedaru

Postup: Avokádo zbavte slupky a pecky a nakrájejte ho na drobné kostičky. Do misky k němu přidejte rajčata zbavená dužiny a také nakrájená na kostičky a šalotku nakrájenou najemno. Nakonec vmíchejte salám chorizo pokrájený na kostičky a posekaný koriandr, osolte, opepřete a nechte chvíli odpočinout. Na každé nachos dejte lžičku směsi a zakryjte ji kouskem čedaru. Dejte zapéct do trouby 8 minut na 160 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Jednohubky se sýrem chutnají vždycky báječně. Dáte si parmezán, čedar, hermelín nebo mozzarellu?Foto: Jakub Jurdič

5. Špenátové taštičky

Na 12 taštiček potřebujete: 300 g listového těsta, 150 g čerstvého špenátu, 200 g balkánského sýru, 2 stroužky česneku, 1 lžičku červené papriky, 1 vejce, lžíci olivového oleje

Postup: V misce smíchejte špenát, prolisovaný česnek, nadrobený balkánský sýr a olivový olej. Listové těsto vyválejte na tenkou placku a vykrojte z něj 12 stejně velkých čtverců. Na půlku čtverce dejte lžíci směsi, přeložte, kraje i povrch potřete rozkvedlaným vajíčkem, přimáčkněte a posypte trochou červené papriky. Šátečky dejte péct do trouby na plech s pečicím papírem na 180 °C zhruba na půl hodiny, dokud nebudou krásně zlatavé.

6. Okurkové s lososem

Na 20 jednohubek potřebujete:100 g uzeného lososa, 1 citron, 180 g zakysané smetany, 1 salátovou okurku, pepř, hrst čerstvé petržele

Postup: V misce smíchejte nasekaného uzeného lososa a zakysanou smetanu a dochuťte směs pepřem a šťávou z jednoho citronu (plátek citronu si dejte stranou). Okurky našikmo nakrájejte na asi centimetrové plátky, směs dejte na prostředek a ozdobte kouskem citronu a petržele. Dejte vychladnout do lednice a podávejte.

7. Pečená řepa s kozím sýrem

Na 10 porcí potřebujete: 1 větší řepu, 80 g kozího sýru, několik snítek tymiánu nebo rozmarýnu, sůl, pepř, 3 lžíce kvalitního olivového oleje, pár lístků rukoly

Postup:Řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky a rovnoměrně ji navrstvěte do pekáčku. Zasypte ji najemno nakrájeným kozím sýrem, zakápněte lžicí olivového oleje, pokryjte bylinkami a dejte péct na 150 °C na 45 minut. Když je řepa upečená, nechte ji vychladnout, rozkrájejte ji na čtverce, osolte, opepřete a polejte zbytkem olivového oleje. Nakonec můžete pokrm ozdobit pár lístky rukoly.

Foto: Jakub Jurdič

Upečené plátky řepy se sýrem rozkrájejte a podávejte buď jako předkrm, jak to vidíte na této fotografii, nebo jako jednohubku podobně jako na hlavní fotce tohoto článkuFoto: Jakub Jurdič

8. Sušené švestky ve slanině

Na 20 kusů potřebujete: 20 sušených švestek, 20 oříšků (nejlépe chutnají mandle nebo para ořechy), 10 plátků slaniny, 1 dcl portského vína, párátka

Postup: Nejdříve dejte švestky do misky, zalejte je portským vínem a nechte je 15 minut odležet. Pak do každé švestky vmáčkněte oříšek a obalte ji anglickou slaninou. Do každé švestky zapíchněte párátko a dejte je zprudka nasucho opékat na pánev. Podávejte vychlazené.

9. S uzeným masem a jablečným křenem

Na 20 kousků potřebujete:3 plátky chleba, 1 jablko, 10 cm křenu, 200 g kvalitního uzeného masa (ideálně libového), svazek pažitky na ozdobu

Postup:Chlebům odkrojte kůrky a nakrájejte je na stejně velké kusy. Jablko a křen nastrouhejte do misky a promíchejte. Každý kousek chleba potřete vrstvou jablečného křenu, navrch dejte kousek uzeného masa a ozdobte pažitkou.

10. S pršutem a hruškou

Na 20 porcí potřebujete: 2 světlé bagety, 20 g parmezánu, 150 g pršutu, 2 hrušky, párátka

Postup: Bagety nakrájejte na šikmé plátky. Na každý plátek navrstvěte pršut, slabý plátek parmezánu (podaří se vám pomocí škrabky na brambory) a kostičku hrušky. Vše připevněte párátkem. Pokud jednohubky připravujete předem, pokapejte hrušky trochou citronu, aby nezhnědly.

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace jablečného křenu a uzeného potěší každého chlapa!Foto: Jakub Jurdič

Jaké jsou vaše oblíbené jednohubky? A zkoušeli jste někdy některý z našich dnešních tipů?

Načítám