Článek
Na klasice v podobě chlebíčků s krabí pomazánkou nebo jednohubek se salámem není nic špatného. Co ale zkusit trochu méně tradiční kombinace a chutě? Rozhodli jsme se přinést vám několik tipů – a to rovnou deset! Na své si přijdou milovníci masa, ryb i sýra, a přitom příprava každého druhu zabere jen pár minut. Pozor, je tu riziko, že u přípravy budete ochutnávat a na hosty nic nezbude!
1. Hermelínové s brusinkami a chilli
Na 20 jednohubek potřebujete: 5 plátků tmavého toastového chleba, 120 g hermelínu, 3 lžíce zavařených brusinek, 1 malou chilli papričku, 3 lžíce smetany, dvě hrsti rukoly, párátka
Postup: Každý plátek chleba rozdělte na 4 stejné čtverce a dejte je nasucho opékat na pánev nebo do trouby. Do vyšší nádoby dejte brusinky, smetanu a chilli papričku a pomocí ponorného mixéru vytvořte hladkou omáčku. Každý opečený čtvereček potřete omáčkou, přidejte pár lístků rukoly, kousek hermelínu a vše upevněte párátkem.
2. Mini caprese
Na 20 jednohubek potřebujete:20 kuliček mini mozzarelly, 20 cherry rajčat, 20 lístků bazalky, párátka
Postup: Klasika, kterou miluje snad každý. Na každé párátko napíchněte kuličku mozzarelly, jedno rajče a plátek bazalky. Kdo má rád, může nakonec jednohubky na talíři pokapat trochou balzamikového octa.
3. S parmezánem a sušenými rajčaty
Na 20 jednohubek potřebujete: 2 menší bagety nebo rohlíky, 3 lžičky zeleného pesta, 5 sušených rajčat, 10 černých oliv, 50 g parmezánu
Postup: Pečivo nakrájejte na kolečka a nasucho ho opečte na pánvi nebo v troubě. Každé kolečko potřete trochou pesta, přidejte sušená rajčata nasekaná na drobno, půlku olivy a několik hoblin parmezánu. Jednohubky můžete ozdobit lístkem oblíbené bylinky.
4. Zapečené nachos s čedarem
Na 20 jednohubek potřebujete: 20 nachos, 1 avokádo, 3 masitá rajčata, 2 šalotky, 1 chorizo salám vcelku, hrst čerstvého koriandru, sůl, pepř, 3 plátky čedaru
Postup: Avokádo zbavte slupky a pecky a nakrájejte ho na drobné kostičky. Do misky k němu přidejte rajčata zbavená dužiny a také nakrájená na kostičky a šalotku nakrájenou najemno. Nakonec vmíchejte salám chorizo pokrájený na kostičky a posekaný koriandr, osolte, opepřete a nechte chvíli odpočinout. Na každé nachos dejte lžičku směsi a zakryjte ji kouskem čedaru. Dejte zapéct do trouby 8 minut na 160 °C.
5. Špenátové taštičky
Na 12 taštiček potřebujete: 300 g listového těsta, 150 g čerstvého špenátu, 200 g balkánského sýru, 2 stroužky česneku, 1 lžičku červené papriky, 1 vejce, lžíci olivového oleje
Postup: V misce smíchejte špenát, prolisovaný česnek, nadrobený balkánský sýr a olivový olej. Listové těsto vyválejte na tenkou placku a vykrojte z něj 12 stejně velkých čtverců. Na půlku čtverce dejte lžíci směsi, přeložte, kraje i povrch potřete rozkvedlaným vajíčkem, přimáčkněte a posypte trochou červené papriky. Šátečky dejte péct do trouby na plech s pečicím papírem na 180 °C zhruba na půl hodiny, dokud nebudou krásně zlatavé.
6. Okurkové s lososem
Na 20 jednohubek potřebujete:100 g uzeného lososa, 1 citron, 180 g zakysané smetany, 1 salátovou okurku, pepř, hrst čerstvé petržele
Postup: V misce smíchejte nasekaného uzeného lososa a zakysanou smetanu a dochuťte směs pepřem a šťávou z jednoho citronu (plátek citronu si dejte stranou). Okurky našikmo nakrájejte na asi centimetrové plátky, směs dejte na prostředek a ozdobte kouskem citronu a petržele. Dejte vychladnout do lednice a podávejte.
7. Pečená řepa s kozím sýrem
Na 10 porcí potřebujete: 1 větší řepu, 80 g kozího sýru, několik snítek tymiánu nebo rozmarýnu, sůl, pepř, 3 lžíce kvalitního olivového oleje, pár lístků rukoly
Postup:Řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky a rovnoměrně ji navrstvěte do pekáčku. Zasypte ji najemno nakrájeným kozím sýrem, zakápněte lžicí olivového oleje, pokryjte bylinkami a dejte péct na 150 °C na 45 minut. Když je řepa upečená, nechte ji vychladnout, rozkrájejte ji na čtverce, osolte, opepřete a polejte zbytkem olivového oleje. Nakonec můžete pokrm ozdobit pár lístky rukoly.
8. Sušené švestky ve slanině
Na 20 kusů potřebujete: 20 sušených švestek, 20 oříšků (nejlépe chutnají mandle nebo para ořechy), 10 plátků slaniny, 1 dcl portského vína, párátka
Postup: Nejdříve dejte švestky do misky, zalejte je portským vínem a nechte je 15 minut odležet. Pak do každé švestky vmáčkněte oříšek a obalte ji anglickou slaninou. Do každé švestky zapíchněte párátko a dejte je zprudka nasucho opékat na pánev. Podávejte vychlazené.
9. S uzeným masem a jablečným křenem
Na 20 kousků potřebujete:3 plátky chleba, 1 jablko, 10 cm křenu, 200 g kvalitního uzeného masa (ideálně libového), svazek pažitky na ozdobu
Postup:Chlebům odkrojte kůrky a nakrájejte je na stejně velké kusy. Jablko a křen nastrouhejte do misky a promíchejte. Každý kousek chleba potřete vrstvou jablečného křenu, navrch dejte kousek uzeného masa a ozdobte pažitkou.
10. S pršutem a hruškou
Na 20 porcí potřebujete: 2 světlé bagety, 20 g parmezánu, 150 g pršutu, 2 hrušky, párátka
Postup: Bagety nakrájejte na šikmé plátky. Na každý plátek navrstvěte pršut, slabý plátek parmezánu (podaří se vám pomocí škrabky na brambory) a kostičku hrušky. Vše připevněte párátkem. Pokud jednohubky připravujete předem, pokapejte hrušky trochou citronu, aby nezhnědly.
Jaké jsou vaše oblíbené jednohubky? A zkoušeli jste někdy některý z našich dnešních tipů?