Hlavní obsah
3,2
(166)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máte rádi vláčné koláče, ale zároveň se snažíte při pečení používat zdravější suroviny? Propašujte do těsta strouhanou mrkev a pochutnejte si na jednoduchém špaldovém chlebíčku s ořechy a voňavým kořením. Díky mrkvi je parádně šťavnatý!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
Suché ingredience
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky hřebíčku
Ostatní ingredience (rozinky můžete vynechat)
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 3 ks vejce
  • 2/3 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky mrkve
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
Na polevu (pro poctivější verzi přidejte 100 g másla)
  • 200 g čerstvého krémového sýru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Smíchejte všechny sypké ingredience. Mrkev (3 až 4 střední kusy) oloupejte a nastrouhejte v robotu nebo na struhadle.

02.

Olej prošlehejte s vejci, cukrem a vanilkou, přidejte suché ingredience a postupně zapracujte i mrkev, nahrubo nasekané ořechy a rozinky nasáklé v rumu (pokud jste je nestihli předem namočit, stačí je krátce na plotně či v mikrovlnce zahřát).

03.

Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C 30 až 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Vyklopte a nechte vychladnout.

04.

Žervé prošlehejte s vanilkovým a moučkovým cukrem dle chuti a natřete na chlebíček. Dozdobte ořechy a podávejte.

Tip: Podívejte se na všechny 3 ořechové recepty z tohoto týdne. Čeká vás i kuře a těstoviny!

Foto: Eva Malúšová

Z ořechů připravíte nejen dezerty, ale i skvělá slaná jídlaFoto: Eva Malúšová

Mrkev dodává těstu šťavnatost i barvu. Zkuste i skořicové šneky s mrkví, voňavý mrkvový perník nebo mrkvový dort s roztomilým zdobením.

Načítám