Článek
Postup
01.
Krém potřebuje chvíli na zatuhnutí, korpus zase na vychladnutí, takže s dortem začněte několik hodin nebo i den před plánovaným podáváním. Oříšky klidně kupte už mleté, ale opražení jim dodá lepší chuť. Stejně tak můžete krém úplně vynechat a dort natřít kupovaným lískooříškovým krémem, skvělá je i domácí nutella, ale můžete dát i kupovanou.

Ořechy, čokoláda a kakao. To nemůže dopadnout špatně!Foto: Eva Malúšová
02.
Všechny ořechy nasucho na pánvi nebo v troubě opražte, až začnou vonět a praskat jim slupky. Poté je v utěrce pořádně promněte, abyste se zbavili slupiček (není ale na škodu, když některé zůstanou), a po částech je rozmixujte dohladka. Mezitím rozpusťte máslo s čokoládou a nechte trochu zchladnout.

Díky opražení půjdou ořechy krásně oloupat, ale také se zvýrazní jejich chuťFoto: Eva Malúšová
03.
Mezitím v míse 5 minut elektrickým šlehačem šlehejte vejce s cukrem, přidejte vanilku a postupně i rozpuštěnou čokoládu.

Vajíčka s cukrem ušlehejte do pěny a přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslemFoto: Eva Malúšová
04.
Vmíchejte sůl, prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem a nakonec polovinu ořechů (tedy 125 gramů). Rozdělte do tří 18 cm máslem vymazaných a hrubou moukou vysypaných forem a pečte asi 20 minut při 180 °C – těsto musí být ještě trochu měkké, aby zůstalo vláčné jako u brownies. Pokud nemáte malé formy, dejte 1 až 2 větší a korpus poté prokrojte.

Dort peču ve 3 malých formách o průměru 18 cm. Je pak hezky vysoký a korpusy není třeba prokrajovatFoto: Eva Malúšová
05.
Teď se pusťte do krému: mléčnou čokoládu rozpusťte s máslem a smetanou a smíchejte se zbytkem (125 gramů) mletých ořechů. Čím jemněji je namelete, tím hladší bude krém. Nechte několik hodin v chladu zatuhnout.

Krém je super jednoduchýFoto: Eva Malúšová
06.
Každý korpus potřete třetinou těsta a vyskládejte na sebe. Přidat můžete i výraznější džem (rybízový, malinový, meruňkový). Ozdobte sekanými ořechy, hoblinkami čokolády nebo třeba květinami.

Pak už jen potřete korpusy, spojte a případně dozdobte dalšími ořechyFoto: Eva Malúšová
07.
Dort nechte ještě chvíli v chladu rozležet a poté krájejte ostrým nožem ohřátým horkou vodou.

Líbí se mi jednoduché nahé dorty, ale klidně krémem potřete i boky a celý ho uhlaďteFoto: Eva Malúšová

Na ozdobu si vystačíte s oříšky, květy nebo třeba čokoládovými hoblinkamiFoto: Eva Malúšová
Jestli máte raději vlašské, zkuste tento ořechový dort s mrkví, hruškový dort se slaným karamelem nebo Engadinský ořechový koláč.