Článek
Postup
01.
Krém potřebuje chvíli na zatuhnutí, korpus zase na vychladnutí, takže s dortem začněte několik hodin nebo i den před plánovaným podáváním. Oříšky klidně kupte už mleté, ale opražení jim dodá lepší chuť. Stejně tak můžete krém úplně vynechat a dort natřít kupovaným lískooříškovým krémem, skvělá je i domácí nutella, ale můžete dát i kupovanou.
02.
Všechny ořechy nasucho na pánvi nebo v troubě opražte, až začnou vonět a praskat jim slupky. Poté je v utěrce pořádně promněte, abyste se zbavili slupiček (není ale na škodu, když některé zůstanou), a po částech je rozmixujte dohladka. Mezitím rozpusťte máslo s čokoládou a nechte trochu zchladnout.
03.
Mezitím v míse 5 minut elektrickým šlehačem šlehejte vejce s cukrem, přidejte vanilku a postupně i rozpuštěnou čokoládu.
04.
Vmíchejte sůl, prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem a nakonec polovinu ořechů (tedy 125 gramů). Rozdělte do tří 18 cm máslem vymazaných a hrubou moukou vysypaných forem a pečte asi 20 minut při 180 °C – těsto musí být ještě trochu měkké, aby zůstalo vláčné jako u brownies. Pokud nemáte malé formy, dejte 1 až 2 větší a korpus poté prokrojte.
05.
Teď se pusťte do krému: mléčnou čokoládu rozpusťte s máslem a smetanou a smíchejte se zbytkem (125 gramů) mletých ořechů. Čím jemněji je namelete, tím hladší bude krém. Nechte několik hodin v chladu zatuhnout.
06.
Každý korpus potřete třetinou těsta a vyskládejte na sebe. Přidat můžete i výraznější džem (rybízový, malinový, meruňkový). Ozdobte sekanými ořechy, hoblinkami čokolády nebo třeba květinami.
07.
Dort nechte ještě chvíli v chladu rozležet a poté krájejte ostrým nožem ohřátým horkou vodou.
Jestli máte raději vlašské, zkuste tento ořechový dort s mrkví, hruškový dort se slaným karamelem nebo Engadinský ořechový koláč.