Hlavní obsah
3,2
(66)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Upečte si moučník, který je plný ořechů. Nejlepší je s vlašskými, použít ale můžete i směs podle vlastní chuti.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,25 hrnku cukru krupice
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1,25 hrnku mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek ořechů
  • 1 hrst rozinek
Na formu
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C a menší formu na biskupský chlebíček vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. V jiné misce prošlehejte mléko s vejci a vmíchejte do moučné směsi. Do těsta zamíchejte ořechy, kdo má rád, může přidat i hrst rozinek. Ořechy volte spíš mastnější druhy, jako jsou vlašské nebo kešú, nic nepokazíte ani trochou pistácií.

02.

Hotové těsto vložte do připravené formy a v předehřáté troubě pečte asi 50 minut dozlatova. Zapíchnutá špejle musí být po vytažení suchá. Po vyndání z trouby nechte 10 minut odpočívat a teprve pak vyklopte a počkejte, až chlebíček vychladne.

Tip: Skvělé jsou plátky chlebíčku opečené v topinkovači a potřené kouskem másla.

Nemusíte ovoce a raději si dáváte moučníky s ořechy či semínky? Vyzkoušejte vláčný makovec nebo ořechový koláč s karamelem.

Načítám