Článek
01.
Máslo pokojové teploty vyšlehejte spolu s 2/3 cukru. Postupně přidávejte žloutky jeden po druhém a dál šlehejte do nadýchaného krému. Mezitím si dejte předehřát troubu na 175 °C a vysypte formu na beránka.
02.
Přidejte mleté ořechy, mouku s práškem do pečiva, vanilkou a střídavě i s mlékem a také všemi rozinkami, které jste den předem naložili do sherry nebo portského vína. Do těsta přidejte i zbytek portského či sherry.
03.
Ze všech bílků a špetky soli ušlehejte sníh, přidejte do něj zbývající třetinu cukru a šlehejte, dokud se ve sněhu nerozpustí. Nyní hotový sníh lehce vmíchejte do těsta a přesuňte jej do vymazané a vysypané formy.
04.
Pečte přibližně 45 minut. Hotového beránka nechte chvíli vystydnout ve formě a po 10 minutách ho opatrně vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout na roštu.
Zkuste i tradičního beránka z piškotového těsta, skvělý je ale také tvarohový. Více receptů, třeba na nejlepší vajíčkové pomazánky, mazance či jidášky, a také tipy na dekorace, zvyky a tradice, najdete ve velikonočním speciálu.