Hlavní obsah
3,4
(84)
Foto: Kenwood

Foto: Kenwood

Jako jeden ze symbolů Velikonoc, zejména tedy v kuchyni, je beránek. Zkuste si ho tentokrát upéct trochu jinak, než jste zvyklí, a to s ořechy opilými rozinkami.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 beránka
Beránek
  • 140 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 ks žloutků
  • 100 g vlašských ořechů
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 1 špetka soli
  • 100 ml polotučného mléka
  • 50 g rozinek
  • 4 ks bílku
  • 50 ml sherry
Vymazání formy
  • 2 lžíce tuku
  • 2 lžíce mouky
Článek

01.

Máslo pokojové teploty vyšlehejte spolu s 2/3 cukru. Postupně přidávejte žloutky jeden po druhém a dál šlehejte do nadýchaného krému. Mezitím si dejte předehřát troubu na 175 °C a vysypte formu na beránka.

02.

Přidejte mleté ořechy, mouku s práškem do pečiva, vanilkou a střídavě i s mlékem a také všemi rozinkami, které jste den předem naložili do sherry nebo portského vína. Do těsta přidejte i zbytek portského či sherry.

Foto: Kenwood

Hlavní trik v tom, aby byl beránek skutečně nadýchaný, je v dobře našlehaném bílku, tak si dejte záležetFoto: Kenwood

03.

Ze všech bílků a špetky soli ušlehejte sníh, přidejte do něj zbývající třetinu cukru a šlehejte, dokud se ve sněhu nerozpustí. Nyní hotový sníh lehce vmíchejte do těsta a přesuňte jej do vymazané a vysypané formy. 

04.

Pečte přibližně 45 minut. Hotového beránka nechte chvíli vystydnout ve formě a po 10 minutách ho opatrně vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout na roštu.

Zkuste i tradičního beránka z piškotového těsta, skvělý je ale také tvarohový. Více receptů, třeba na nejlepší vajíčkové pomazánky, mazance či jidášky, a také tipy na dekorace, zvyky a tradice, najdete ve velikonočním speciálu.

Načítám