Hlavní obsah
3,1
(168)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tenhle zákusek raději nepodávejte řidičům ani malým dětem, své jméno nosí oprávněně. Velké množství alkoholu v náplni není překlep. Kombinace ořechů, rumu a máslového krému je ale to, co z něj dělá nezapomenutelnou záležitost. Na recept se mně se zasněným pohledem ptá každý, kdo ho kdy na Slovensku ochutnal, je totiž opravdu návykový. Tradičně se peče v období Vánoc, jako dezert ale skvěle zakončí i každou letní oslavu.

1 hod.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 řezů
Korpus
  • 4 ks vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 120 g vlašských ořechů
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 sáček prášku do pečiva
Ořechová vrstva
  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 150 ml rumu
Máslový krém
  • 350 ml mléka
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 250 g másla
Na dokončení
  • 100 g meruňkové marmelády
  • 120 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce tuku
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou máslového krému, bude potřebovat čas na chladnutí. Do rendlíku nalijte asi polovinu mléka a pomalu ho přiveďte k varu. Ve druhé polovině mléka dobře rozmíchejte kukuřičný škrob, kakao a cukr. Směs za stálého šlehání přilijte k vroucímu mléku a uvařte hustý pudink. Nechte stranou při pokojové teplotě chladnout a občas ho v průběhu chladnutí promíchejte.

02.

Vyložte formu (20 x 30 cm) papírem na pečení a předehřejte troubu na 180 stupňů. Oddělte žloutky od bílků, z bílků ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a začněte šlehat. Po částech zašlehejte k žloutkům i změklé máslo. Do vyšlehané žloutkové hmoty vmíchejte mleté ořechy, mouku, kakao a prášek do pečiva. Vznikne poměrně husté těsto. Po částech do něj vmíchejte sníh z bílků. Hotové těsto rozprostřete do formy, uhlaďte a pečte asi 25 minut.

03.

Zatímco se peče těsto, smíchejte všechny ingredience na ořechovou vrstvu a nechte chvíli uležet. Dokončete máslový krém – k vychladlému pudinku všlehejte po částech změklé máslo (oboje by mělo mít mít pokojovou teplotu).

04.

Upečený korpus nechte vychladnout. Povrch potřete meruňkovým džemem. Na džem rovnoměrně rozprostřete ořechovou náplň. Na ni rozetřete máslový krém a nechte dezert vychladit v lednici alespoň hodinu.

05.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na polevu a povolte ji lžící tuku. Já používám kokosový olej, můžete ale zvolit i jiný stoprocentní tuk. Polevou ozdobte povrch zákusku a nechte v chladu rozležet. Krájejte ostrým, suchým a nahřátým nožem na úhledné drobnější řezy.

Pustíte se do přípravy této bájné lahůdky? Už jste někdy Izidora ochutnali?

Energetická hodnota celkem - 24 řezů
Energie35 641,4 kJ
Bílkoviny111,73 g
Tuky586,78 g
Sacharidy694,68 g
Sůl1,1 g
SAFA226,17 g
Vláknina39,01 g
Cukry473,29 g
Související témata:

Načítám