Článek
Postup
01.
Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka, trvá to asi 15 minut.
02.
Pak vodu slijte tak, aby v hrnci zůstala zhruba do poloviny výšky brambor, a zasypejte moukou. Druhým koncem vařečky do hmoty udělejte několik děr, aby mouka lépe propadla a pára mohla odcházet, a nechte chvíli společně provařit.
03.
Nakonec vařečkou vymíchejte hladké těsto a lehce ho osolte. Solí se až úplně nakonec, aby nevodnatělo.
04.
V pánvi rozehřejte kousek sádla. Z těsta lžící odebírejte kousky a osmahněte je na sádle ze všech stran dozlatova.
05.
Mezitím smíchejte čerstvě namletý mák s cukrem a rozpusťte máslo. Hotové opečené škubánky podávejte s mákem a podle chuti i přelité máslem.
Tip
Škubánky můžete udělat i z dětské krupičky.
Brambory a sladká chuť? V české kuchyni to má tradici. Co třeba bramborové knedlíky plněné meruňkami nebo bramborové šišky se strouhankou?