Hlavní obsah
3,2
(78)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Příprava škubánků má svoje kouzlo a rády při ní asistují i děti. Píchání vařečky do horkých brambor nebo mletí máku zvládnou i ti nejmenší. Věděli jste, že své jméno má tahle tradiční pochoutka podle toho, že se kousky těsta škubou z hrnce?

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Škubánky
  • 500 g brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce sádla
K podávání
  • 3 lžíce máku
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 70 g másla
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka, trvá to asi 15 minut. 

02.

Pak vodu slijte tak, aby v hrnci zůstala zhruba do poloviny výšky brambor, a zasypejte moukou. Druhým koncem vařečky do hmoty udělejte několik děr, aby mouka lépe propadla a pára mohla odcházet, a nechte chvíli společně provařit.

03.

Nakonec vařečkou vymíchejte hladké těsto a lehce ho osolte. Solí se až úplně nakonec, aby nevodnatělo.

04.

V pánvi rozehřejte kousek sádla. Z těsta lžící odebírejte kousky a osmahněte je na sádle ze všech stran dozlatova.

05.

Mezitím smíchejte čerstvě namletý mák s cukrem a rozpusťte máslo. Hotové opečené škubánky podávejte s mákem a podle chuti i přelité máslem.

Tip

Škubánky můžete udělat i z dětské krupičky.

Brambory a sladká chuť? V české kuchyni to má tradici. Co třeba bramborové knedlíky plněné meruňkami nebo bramborové šišky se strouhankou?

Načítám