Článek
Pro to, abyste si pochutnali na dobrých těstovinách s nápaditou omáčkou, nemusíte nutně chodit do italské restaurace. Stačí nakoupit pár dobrých surovin, přidat ideálně čerstvé tagliatelle nebo špagety, a za několik málo minut si už rodina může pochutnávat.
Variace s brokolicí a gorgonzolou
Na 4 porce potřebujete:1 brokolici, 4 stroužky česneku, 200 ml smetany ke šlehání, 400 g kuřecích prsou, čerstvý tymián, rozmarýn a šalvěj, sůl a pepř, 200 g gorgonzoly, 500 g těstovin, 2 lžíce oleje.
Postup: Brokolici očistěte a rozkrájejte na malé růžičky. Bylinky nasekejte opravdu najemno, prsa nakrájejte na kousky a obalte je ve směsi oleje a nasekaných bylinek. V hlubší pánvi je poté nechte na oleji zatáhnout, přidejte brokolici, plátky česneku, přiklopte poklicí a asi 20 minut základ duste. Pak už vše jen zalijte smetanou, přidejte gorgonzolu, sůl a pepř, uvařené těstoviny a můžete podávat.
S italským salámem a rajčátky
Na 4 porce potřebujete:4 lžíce červeného pesta, 200 g pikantního italského salámu, 1 červenou cibuli, hrst cherry rajčátek, hrst čerstvé rukoly, 3 lžíce černých oliv, 500 g těstovin, sůl a pepř.
Postup: Cibuli nakrájejte najemno a na oleji ji zpěňte. Přidejte na plátky pokrájený salám, čtvrtky rajčátek, půlky oliv a pesto. Směs nechte prohřát asi 10 minut, potom do ní jen rychle vmíchejte uvařené těstoviny a opláchnutou rukolu. Nakonec vše dolaďte solí a pepřem. Jednoduché, ale dobré!
Omáčka s lososem a mascarpone
Na 4 porce potřebujete:400 g čerstvého lososa bez kůže, hrst cherry rajčátek, 1 citron, růžový pepř, 200 g mascarpone, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, 500 g těstovin.
Postup:Lososa rozdělte na kousky, zakapejte ho citronem, osolte a ochuťte drceným růžovým pepřem. Na pánvi rozehřejte olej a lososa spolu s půlkami rajčátek na ní na středním plameni asi 6 minut převalujte. Přidejte mascarpone, smetanu, nechte rozehřát a můžete podávat. Samozřejmě – společně s uvařenými těstovinami.
Jaké omáčky máte s těstovinami nejraději vy? Podělte se o své oblíbené recepty v diskusi pod článkem!