Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Jakou omáčku k hovězímu masu? Zkuste tu s francouzskou hořčicí!

35 min.
Příprava
2 hod., 55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg hovězí kýty
  • 4 ks mrkve
  • 1 ks celeru
  • 2 ks kořenové petržele
  • 2 ks cibule
  • 150 g másla
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 3 listy bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 8 lžic francouzské hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 100 g slaniny
  • 2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Zeleninu nakrájejte na menší kostičky a orestujte je dorůžova na rozpáleném másle.

02.

Hovězí kýtu očistěte a prošpikujte slaninou či špekem a ze všech stran osolte.

03.

Když je zelenina hotová, položte na ni kýtu. K základnímu koření přidejte kávovou lžičku tymiánu a maso potřete hořčicí.

04.

Zalijte částí vývaru (zbytek si nechte na podlévání), přiklopte poklicí nebo alobalem, celý pekáček vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pozvolna pečte podle velikosti masa 2–2,5 hodiny. Maso nezapomeňte pravidelně podlévat!

05.

Pak sundejte poklici, troubu rozehřejte na 220 stupňů a pečte ještě asi 10–15 minut, aby maso mělo kůrčičku.

06.

Hotovou omáčku rozmixujte dohladka. Když je úplně krémová, přimíchejte do ní metlou hrubozrnnou hořčici, podle chuti můžete přidat i dijonskou. Pokud chcete, aby omáčka byla hořčicí cítit co nejvíc, můžete pár lžiček přidat už před pečením.

Zapomněli jste koupit hořčici? Nevadí, vyrobte si domácí.

Související témata:

Načítám