Článek
Postup
01.
Zeleninu nakrájejte na menší kostičky a orestujte je dorůžova na rozpáleném másle.
Krok 2: Hovězí kýtu očistěte a prošpikujte slaninou či špekem a ze všech stran osolte.
02.
Když je zelenina hotová, položte na ni kýtu. K základnímu koření přidejte asi 1/2 lžičky tymiánu a 3 hřebíčky. Vývar, kterým se maso podlévá, obohaťte o červené víno a maso během pečení opravdu důkladně podlévejte a otáčejte, ať z vína chytí co nejvíc chuti. Hřebíček mu dodá na kořeněnosti. A víc než 3 opravdu není potřeba!
03.
Zalijte částí vývaru (zbytek si nechte na podlévání), přiklopte poklicí nebo alobalem, celý pekáček vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pozvolna pečte podle velikosti masa 2–2,5 hodiny. Maso nezapomeňte pravidelně podlévat!
04.
Pak sundejte poklici, troubu rozehřejte na 220 stupňů a pečte ještě asi 10–15 minut, aby maso mělo kůrčičku.
05.
Hotovou omáčku rozmixujte dohladka.
Tato omáčka je také ideální k hovězímu závinu.