Hlavní obsah

Olivové dobroty vás dostanou

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Olivy dodají jídlu nezaměnitelnou chuťFoto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Aktualizováno

Olivy. Jedna z mála potravin, která dělí svět na dvě poloviny. Jedni by se po nich mohli utlouct, zato druzí je s díky a znechucením odmítají. Ať už patříte do první či druhé skupiny, věřte, že našim dnešním receptům ze španělských oliv rozhodně neodolá nikdo!

Článek

Která z variací vyhraje u vás doma?

Slaný koláč „cibuláč“

Na 1 koláč potřebujete:1 balení listového těsta (po 400 g), hrst černých oliv, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, 1 větší mozzarellu (100 g), 2 cibule, 7 sardinek nebo ančoviček, 4 lžíce olivového oleje, 1 vejce na potření, sůl a pepř, petrželku a oregano na ozdobu

Foto: Španělské olivy

Cibulový koláč z listového těsta s olivamiFoto: Španělské olivy

Postup: Rajčata nakrájejte na plátky a rozprostřete na papírovou utěrku. Přikryjte druhou utěrkou a lehkým tlakem je vysušte. Listové těsto vyválejte, dejte na plech a okraje trochu ohněte. Ohnuté kraje potřete vejcem.

Na takto připravené těsto pokládejte plátky rajčat, na kolečka nakrájenou cibuli, přidejte olivy, sardinky, na plátky nakrájený česnek a mozzarellu. Koláč osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a pečte při teplotě 200 °C dozlatova. Po upečení ozdobte nasekanou petrželkou a oreganem.

Tip redakce:Náplň vyváleného koláče můžete úplně změnit. Třeba na směs tučného tvarohu, stejné dávky sýru ricotta, bílého pepře, 4 vajec, červené cibule a petrželky.

Pečená kuřecí stehna na limetkách

Na 2 porce potřebujete:2 kuřecí stehna, 80 g oliv, 3 plátky limetky, 4 cherry rajčátka, 8 šalotek, 50 g perleťových nakládaných cibulek, 1 lžíci bylinkového másla, 2 lžíce olivového oleje, 1 dl sladšího bílého vína, 2 lžíce rajčatové passaty, oregano a zelenou petrželku

Foto: Španělské olivy

Grilovaná kuřecí stehna na limetkách s olivami a šalotkouFoto: Španělské olivy

Postup: Do pekáče vložte všechny suroviny, navrch položte kuřecí stehna, osolte, opepřete a pečte při teplotě 180 °C, až je kuře měkké a dozlatova upečené. Podle potřeby promíchejte zeleninu pod kuřetem, eventuálně přidejte nepatrné množství horké vody. Nakonec přidejte oregano a petrželku a šťávu podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte s bramborovou kaší.

Tip redakce: Passata je rajčatová kaše, kterou seženete v lepších obchodech v menší sklenici (podobně jako kečup). Nahradit ji můžete směsí drcených rajčat nebo kvalitním protlakem.

Pizza s cibulí a kozím sýrem

Na jednu pizzu potřebujete:1 balení hotového těsta na pizzu (můžete ho zkusit připravit doma z 350 g hladké mouky, kvásku z 5 g cukru a čtvrt kostky droždí a 50 ml vody, 20 ml olivového oleje, 170 ml vody), 40 g nakládaných oliv, 120 g měkkého kozího sýra, 4 lžíce olivového oleje, 2 malá rajčátka, 1 červenou cibuli, 2 stroužky nakládaného česneku, 1 žloutek na potření, sůl a pepř, oregano

Foto: Španělské olivy

Pizza s cibulí, kozím sýrem a olivamiFoto: Španělské olivy

Postup: Hotové těsto na pizzu položte na stůl lehce posypaný hladkou moukou. Na těsto položte talíř nebo dortovou formu požadované velikosti a nožem vyřízněte tvar pizzy. Prošlehejte měkký sýr s olivovým olejem, solí a pepřem. Pizzu potřete hotovou směsí, posypte nakrájenou cibulí, olivami, nakládaným česnekem, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Okraje pizzy potřete žloutkem. Pečte při teplotě 220 °C do růžové barvy, cca 15 minut. Pizzu ozdobte nakrájenými rajčátky a zelenými lístky oregana.

Tip redakce: Pokud chcete dosáhnout nejlepší chuti, kupte si v obchodě už rovnou umíchanou směs koření na pizzu.

Sváteční salát s grilovaným tuňákem

Na 4 porce potřebujete: 4 stogramové steaky z tuňáka, 400 g cherry rajčátek, 400 g vařených, oloupaných brambor, 4 natvrdo uvařená vejce, ½ ks salátu frissé, 1 ledový salát, 200 g černých oliv, 100 g vařených zelených fazolek, olivový olej, sůl a pepř podle potřeby, listy bazalky na ozdobu

Foto: Španělské olivy

Sváteční salát s grilovaným tuňákem a olivamiFoto: Španělské olivy

Na zálivku: 20 ml octa z bílého vína, 10 g hořčice, 70 ml olivového oleje, sůl a pepř, špetku cukru

Postup: Porce ryby osolte mořskou solí, opepřete drceným pepřem, potřete olivovým olejem a grilujte po obou stranách (můžete opéct na pánvi). Maso nakrájejte na menší kousky. Brambory nakrájejte na plátky, osolte mořskou solí a po obou stranách opečte na olivovém oleji do zlaté barvy. Listy salátu omyjte a pečlivě osušte. Do mísy dejte brambory, listy salátu, fazolky, olivy, rajčata a lehce promíchejte. Nandejte na talíř, obložte grilovanou rybou, nakrájeným vejcem a listy bazalky. Nakonec přidejte zálivku – smíchejte ocet, hořčici a postupně vešlehejte olej. Dochuťte solí, pepřem a cukrem.

Tip redakce: Vinný ocet se nebojte zaměnit za jablečný nebo klasický. Na osušení opraného salátu se skvěle hodí i sušička na salát – speciální mísa s provázkem, která díky odstředivé síle dostane ze zeleniny přebytečnou vodu.

Ať vám chutná!

Související témata:

Načítám