Hlavní obsah

Odlehčete jídelníček. Tenhle zimní salát s rukolou a pečenou dýní je skvělý!

Foto: autorka

V lednu se hodí lehčí jídlo, co říkáte?Foto: autorka

Aktualizováno

Hledáte po vánoční kulinářské smršti nějaké lehčí jídlo? Již nemusíte! Máme pro vás jednoduchý zimní salát s rukolou a pečenou dýní. Hotový ho budete mít do 30 minut!

Článek

Také začínáte pokukovat po méně kalorických jídlech? Pak vám jistě přijde vhod náš tip aneb Připravte si zimní salát z rukoly a špenátu s černou čočkou beluga, pečenou dýní a brynzou. Všechny tyto chutě se perfektně doplňují a vytvářejí na pohled překrásné a na chuť vynikající a zdravé jídlo.

Zimní salát s rukolou a pečenou dýní

Pro 2 osoby potřebujete: 100 g černé čočky beluga, 1/2 dýně hokkaidó, 100 g brynzy, 100 g čerstvého špenátu, 100 g rukoly, 100 g dýňových semínek, olivový olej, balzamikovou redukci (nebo med a balzamikový ocet), sůl, pepř

Postup: Nejdřív ze všeho si dejte vařit černou čočku. Stačí jí kolem 25–30 minut. Po uvaření ji propláchněte studenou vodou.

Mezitím omyjte dýni, vydlabejte z ní semínka a i se slupkou ji nakrájejte na tenké měsíčky. Ty poté pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, dokud nezměkne.

Také si opražte dýňová semínka, nejlépe nasucho na pánvi. Pozor ale, musíte je pražit pomalu a pozvolna, jinak skáčou a létají všude kolem sporáku.

Nakonec opláchněte špenátové i rukolové listy, promíchejte je s kapkou olivového oleje (nebo dýňového, pokud máte). Přidejte k salátu uvařenou a scezenou čočku, lehce osolte a opepřete.

Na salát poskládejte měsíčky dýně, poté hrudky brynzy a vše nakonec posypte dýňovými semínky.

Na závěr je dobré salát zakápnout balzamikovou redukcí. Pokud ji nemáte, stačí v mističce promíchat lžíci medu a lžíci balzamikového octa a docílíte takřka stejné chuti.

Zaujala vás černá čočka? Vyzkoušejte další skvělý recept v podobě salátu s paprikou, rajčaty a tofu. A nebo vás nadchne kombinace rukoly, hrušky a hermelínu?

Načítám