Hlavní obsah
2,8
(55)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Sekaná patří mezi pilíře české kuchyně a určitě máte svůj recept vyladěný k dokonalosti. Zkuste ji ale protentokrát odlehčit pořádnou porcí zeleniny – její poměr k masu je v tomhle receptu téměř 1 : 1. Chuť je ale přesto výrazně masová. Sekaná si díky pečení ve formě udrží tvar a myslím, že šťavnatější jste ještě neochutnali.

25 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu
  • 1 ks cibule
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 3 ks vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a na troše oleje ji orestujte dozlatova. Tenhle krok nevynechejte, osmažení cibule zásadně ovlivní chuť i strukturu masa. Nechte chvíli stranou zchladnout.

02.

Oloupejte kořenovou zeleninu a nastrouhejte ji najemno do velké mísy. Přidejte maso, prolisovaný česnek, hořčici, rajský protlak, vejce, všechno koření a osmaženou cibuli, promíchejte směs vařečkou a poté ji ještě pořádně propracujte rukou, až začne být vazká a zelenina se stejnoměrně rozptýlí.

03.

Předehřejte troubu na 180 °C a formu na biskupský chlebíček vyložte tenkými plátky slaniny. Do formy navršte maso a pořádně ho upěchujte. Překryjte ho přečuhujícími plátky slaniny a vložte do trouby.

04.

Pečte 45–50 minut, poté vyjměte z trouby a nechte odpočinout alespoň 15–20 minut. Šťáva se rovnoměrně rozprostře v mase a sekaná zpevní.

05.

Podávejte podle rodinných zvyklostí s bramborovou kaší a salátem nebo s chlebem a kyselou okurkou. Tahle verze je obzvlášť chutná na druhý den zastudena. Chutě se odležením ještě víc prolnou a překvapí vás, jak bude šťavnatá.

Načítám