Článek
Postup
01.
Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a na troše oleje ji orestujte dozlatova. Tenhle krok nevynechejte, osmažení cibule zásadně ovlivní chuť i strukturu masa. Nechte chvíli stranou zchladnout.
02.
Oloupejte kořenovou zeleninu a nastrouhejte ji najemno do velké mísy. Přidejte maso, prolisovaný česnek, hořčici, rajský protlak, vejce, všechno koření a osmaženou cibuli, promíchejte směs vařečkou a poté ji ještě pořádně propracujte rukou, až začne být vazká a zelenina se stejnoměrně rozptýlí.
03.
Předehřejte troubu na 180 °C a formu na biskupský chlebíček vyložte tenkými plátky slaniny. Do formy navršte maso a pořádně ho upěchujte. Překryjte ho přečuhujícími plátky slaniny a vložte do trouby.
04.
Pečte 45–50 minut, poté vyjměte z trouby a nechte odpočinout alespoň 15–20 minut. Šťáva se rovnoměrně rozprostře v mase a sekaná zpevní.
05.
Podávejte podle rodinných zvyklostí s bramborovou kaší a salátem nebo s chlebem a kyselou okurkou. Tahle verze je obzvlášť chutná na druhý den zastudena. Chutě se odležením ještě víc prolnou a překvapí vás, jak bude šťavnatá.
Doporučujeme také falešnou svíčkovou s mletým masem nebo křupavé rybí karbanátky.