Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku, přidejte nakrájené máslo, žloutky, ocet a vodu. Vše důkladně propracujte a těsto nechte asi hodinku zabalené v chladu odpočívat.
02.
Vanilkový lusk nařízněte a vyškrábněte semínka. Přidejte je do misky s moučkovým cukrem a promíchejte.
03.
Uleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na výšku 1,5 až 2 mm. Vykrajujte tvary podle libosti, ale je lepší použít spíš menší vykrajovátka. Malé křupavé kousky cukroví chutnají lépe a budete jich mít víc.
04.
Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj vykrojené kousky. Pečte je asi 8 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké je obalujte ve vanilkovo-moučkovém cukru.
Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.
A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem?