Článek
Řapíkatý celer si bezpochyby zaslouží své místo v jídelníčku, protože seznam v něm obsažených látek, které prospívají zdraví, je dlouhý. V poslední době ovšem mnozí lidé stavějí tuto oblíbenou zeleninu na piedestal a nabádají se navzájem ke každodennímu prolévání celerovou šťávou. Je to opravdu tak zdravé? Víte, pro koho to může být hazardování se životem?
Složení řapíkatého celeru
Benefity řapíkatého celeru jsou nesporné: obsahuje vitaminy A, K a C. Je zdrojem betakarotenu, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku a nechybějí v něm ani flavonoidy – látky s antioxidační aktivitou, které chrání organismus nejen před stárnutím. Zařazování této zeleniny do běžného jídelníčku je proto vhodné: v syrovém stavu ji oceníte v salátu waldorf, tepelně upravená je výtečná v polévce z červené čočky nebo arabské hariře.
Půllitr celerové šťávy denně?
Propagátoři pití celerového džusu tvrdí, že celer dokáže pomoct s hubnutím, vyčistit zanesená játra, a tím zlepšit celkové tělesné zdraví. Domnívají se totiž, že trávicí a kožní obtíže, vysoký krevní tlak a další chronické i autoimunitní nemoci souvisejí právě se zanesenými játry.
Celer má podle nich silné protizánětlivé účinky a zdravotní problémy nejen řeší, ale také jim předchází. Půllitr celerové šťávy na lačný žaludek by měl být učiněným elixírem zdraví. Ještě než vyrazíte do zelinářství, přečtěte si o této zelenině něco víc.
Detoxikační účinek? Nesmysl
Propagovaný detoxikační vliv je asi ten největší nesmysl spojovaný s celerem. Platí ale pro všechny podobné teorie o detoxu. Tělo ho prostě nepotřebuje, respektive v něm probíhá stále bez ohledu na stavu. Pokud ne, jste vážně nemocní. „Játra spolu s dalšími orgány detoxikují tělo sama a nepotřebují k tomu žádnou speciální potravinu, tedy ani celer, ani nic jiného. Tělo není potřeba trápit ‚zázračnými‘ detoxikačními programy. Osobně bych tuto kúru nedoporučila, protože nevidím důvod, proč by měly být řapíkatý celer a celkově jakékoliv zeleninové šťávy přínosné pro očistu organismu,“ komentuje výživová specialistka a fitness koučka Markéta Gajdošová.
Stejný názor sdílí i výživová poradkyně Dagmar Sedlářová: „Pokud jí člověk celý rok nezdravě a nepravidelně, nemůže očekávat větší a dlouhodobější efekt ani od jakýchkoli očistných kúr.“
Zdravá zelenina vhodná během diety
Ano, řapíkatý celer sice obsahuje antioxidanty, které působí protizánětlivě, ale v tomto ohledu nejde o nijak výjimečnou rostlinu. Antioxidační látky do sebe dostanete i prostřednictvím dalšího ovoce a zeleniny. Ani s hubnutím to není tak slavné. Celer má pouze mírný močopudný účinek, může tedy pomoci s odvodněním, pokud někdo nadměrně zadržuje tekutinu. Zázračně po něm sice nezhubnete, ale do diety se hodí: má nízkou kalorickou hodnotu a obsahuje vlákninu, která zasytí. Stejně jako každá zelenina!
Hrozí alergie i nadbytek draslíku
Třebaže je celerová šťáva plná živin, její každodenní pití může mít i určitá úskalí. Prvním a méně závažným je chuť, která není pro většinu lidí moc příjemná. Dagmar Sedlářová dále upozorňuje: „Vysoké dávky draslíku, které celer obsahuje, mohou v nadměrném množství přetížit srdce, ledviny a játra.“ O tom, co může způsobit nerovnováha draslíku, se dočtete v článku Nebezpečí pro vaše srdce.
Navíc může tato zelenina způsobit těžkou alergickou reakci – projevuje se kožní reakcí, trávicími obtížemi, svěděním a dýchacími problémy. „Měli byste zpozornět například v případě, kdy se objeví vyrážka nebo pálení v ústech,“ radí výživová poradkyně. V nejhorším případě dojde i k anafylaktickému šoku, který občas skončí smrtí.
Zázraky nečekejte
Řapíkatý celer také bývá více jak jiné druhy zeleniny„bohatý“ na pesticidy. Je tedy zřejmé, že nejde o potravinu, která spasí svět. Jde určitě o dobrý zdroj živin a v jídelníčku má své místo, ale pití půl litru šťávy denně vás nezachrání a dokonce může uškodit.