Článek
Pěstování kopru nevyžaduje téměř žádnou námahu. Stačí mu slunečné místo a přiměřená zálivka. Nevadí mu ani chudá půda a krásně poroste i doma v květináči. V tomto případě tedy rčení, že bez práce nejsou koláče, tak úplně neplatí. S minimem úsilí získáte hned čtyři prospěšné a chutné části rostlinky: využívá se nať, listy, květy i semena.
Koprovým čajem nejen proti nadýmání
Kopr obsahuje vitaminy C a A, které působí jako antioxidanty. Plusem jsou i další látky, například vápník, fosfor, železo nebo křemík. Bylina je ceněná také pro svůj obsah monoterpenů – dodávají kopru jeho nezaměnitelné aroma a navíc chrání před volnými radikály.
Vhodným pomocníkem je kopr v případě, že potřebujete napravit trávení. Podporuje totiž produkci žaludečních šťáv, a lze ho proto využít například při nadýmání, křečích a pocitech těžkosti. Nejlepších účinků dosáhnete, když si připravíte odvar ze semen. Zhruba lžičku nadrcených semínek zalijte 150 ml horké vody nebo nechte krátce projít varem, sceďte a popíjejte. „Dětem se odvar podává po lžičkách,“ prozrazuje bylinkářka Miroslava Paclová. Doporučená denní dávka pro dospělého jsou dva šálky denně.
Svěží dech i silné nehty
Obsažené silice mají dezinfekční a mírně močopudné účinky – kopr tak pomáhá pročistit ledviny. Žvýkání koprových semen se doporučuje pro osvěžení dechu, lze to například využít jako první pomoc po jídle s česnekem.
Do nálevu s rozdrcenými semínky můžete na pár minut namočit také nehty – pravidelné koupele by měly zvýšit jejich kvalitu. „Koprový čaj se doporučuje i kojícím ženám pro zlepšení laktace,“ uvádí bylinkářka a léčitelka Venuše Studničková.
Nesušte, ale zamrazujte
Semínka, květy i nať s listy lze přidat do láku při nakládání okurek nebo jiné zeleniny. Semínka se hodí místo kmínu k bramborám. Co se vaření týče, nejvíce možností k využití má asi nať s listy. Ozvláštní tvarohovou a vajíčkovou pomazánku i dipy k masům. Hodí se do zálivky zeleninových salátů včetně bramborového. Skvělá je kombinace s rybou, například s lososem. Spolu s dalšími bylinkami ho můžete použít pro zpestření běžného másla. Dobře doplňuje i sýry, jako je mozzarella nebo feta.
Doporučuje se užívat kopr čerstvý, popřípadě mrazený. U sušeného se obsah prospěšných látek snižuje a také není tak chutný, protože se vytrácí typické aroma. Koprovou nať dejte po utržení do sklenice s vodou, vydrží tak nejdéle čerstvá. Pokud kopr využíváte do teplých jídel, přidávejte ho až nakonec, aby se z něj zbytečně neztrácely prospěšné látky. Nemáte-li už žádné místo v mrazáku, můžete bylinku naložit do soli.
Letos to ještě stihnete
Aromatická bylinka se do záhonku vysévá obvykle od března do července, ale ani v srpnu ještě není pozdě. Nať se dá totiž sklízet už za šest týdnů, takže byste to měli stihnout do příchodu nevlídného podzimního počasí.
„Kromě záhonků se kopr pěstuje i v truhlíku na balkoně. Malý kopr se dá vypěstovat i v bytě na okenním parapetu, dokonce ještě v říjnu nebo v listopadu. Nedoporučuji ho vysévat jen v nejtemnějších zimních měsících, kdy má málo světla a je slaboučký,“ radí Miroslava Paclová.
Chutná vám kopr?