Článek
Postup
01.
Koláčovou formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nejlepší je vystřihnout kolečko na dno a pak proužky na boky.
02.
Na dno formy položte řeznou stranou dolu ovoce, co máte zrovna po ruce. Já dala rybíz, meruňky, blumy a nektarinky, ale hodí se i broskve, švestky, ostružiny nebo borůvky.
03.
Změklé máslo utřete s cukrem a postupně zapracujte vejce, tvaroh, mouku, kokos nebo mleté mandle, sůl a kypřicí prášek. Opatrně rozetřete na těsto a pečte asi 35 minut při 180 °C.
04.
Když se koláč dopéká, v rendlíku smíchejte šťávu a kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) z pořádně umytého citronu, cukr a trochu tymiánu a 10 minut povařte na hustý sirup.
05.
Ihned po upečení koláč vyklopte, opatrně stáhněte papír, několikrát propíchejte špejlí a přelijte ještě horkým sirupem, hezky se tak do těsta vsákne.
Když v létě řešíte přebytky ovoce, i to lehce přezrálé perfektně zužitkujete do ovocného crumble nebo snadného koláče „na lžičku“.