Článek
Postup
01.
Máslo s cukrem, solí a skořicí svařte na hustý karamelový sirup.
02.
Na dno koláčové formy s odnímatelným okrajem tuto směs vlijte, poklaďte vypeckovanými švestkami a pusťte se do těsta.
ZKUSTE I DALŠÍ OBRÁCENÉ DEZERTY:
03.
Změklé máslo utřete s cukrem, skořicí a zázvorem, zapracujte vejce, kysanou smetanu a na závěr i prosátou mouku s kypřicím práškem.
04.
Těsto rozetřete na švestky a koláč pečte 40–50 minut při 180 °C, nebo kontrolujte pomocí špejle: píchněte do těsta, a pokud je po vytažení suchá, je těsto správně upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě a poté vyklopte. Podávejte vlažné nebo studené, s kopečkem kysané smetany a sekanými oříšky.
Ze švestek upečete i snadný makový závin a tvarohový bezlepkový dort (bez mouky) nebo uvaříte voňavou švestkovou marmeládu (i když povidla jsou povidla!).