Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte křehké těsto. Do mísy nasypejte mouku, přidejte půl lžičky soli, pokrájené máslo a žloutky. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Pak ho zabalte do fólie a nechte chvilku odpočinout v lednici.
UŽ JSTE ZKUSILI OBRÁCENÝ SLANÝ KOLÁČ?
02.
Formu vyložte pečicím papírem. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Krémový sýr (např. Lučinu) prošlehejte s vejcem, přidejte lístky tymiánu a podle chuti osolte a opepřete.
03.
V pánvi rozpusťte máslo. Přidejte mrkev a opékejte asi pět minut. Pak vmíchejte římský kmín, nechte ho rozvonět a přisypejte cukr. Zamíchejte a nechte mrkev mírně zkaramelizovat. Nakonec přidejte sezamová semínka.
04.
Opečenou směs přendejte do formy a kolečka mrkve rozložte tak, aby ležela pěkně vedle sebe. Pak po částech lžící nanášejte na mrkev ochucený sýr a opatrně ho rozetřete do stran.
05.
Těsto vyválejte na velikost o něco větší než je forma. Naneste ho na náplň koláče a okraje zahněte dovnitř. Koláč na několika místech propíchněte vidličkou.
06.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte půl hodinky. Hotový, ještě horký koláč překlopte na rovnou plochu a opatrně sejměte pečicí papír. Tento slaný koláč můžete podávat teplý i studený.
Mrkev je levná, dobrá a zdravá. Bude vám chutnat mrkvová polévka s koriandrem a zázvorem, výborná je také polévka z pečené mrkve. A jestli nejste polívkoví, upečte si slané mrkvánky s ricottou.