Článek
Postup
01.
Cukr s vodou přiveďte k varu, přidejte na plátky pokrájené pomeranče (jestli nemáte chemicky neošetřené kusy nebo vám nechutná nahořklá kůra, okrájejte ji) a 12 minut povařte. Vyndejte a nechte vychladnout, než připravíte těsto. Kdyby se vám zbylý sirup zdál moc řídký, ještě chvíli ho povařte, aby zhoustl.
02.
Změklé máslo ušlehejte s cukrem, solí a vejci, zapracujte smetanu (180 až 200 g), mouku, sodu, mleté mandle a pomerančovou kůru.
03.
Formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem, na dno přes sebe vyskládejte pomeranče a zalijte těstem. Pečte asi hodinu při 175 °C, nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte. Potřete sirupem, aby byl koláč pěkně lesklý.
Tip: Mandle klidně vyměňte za levnější strouhaný kokos.
Celý recept najdete ve videu. Je to hračka, že?