Hlavní obsah
3,0
(192)

Obrácené koláče jsou báječnou záchranou pro každého, kdo by se rád pochlubil efektním dezertem, ale zároveň si nevěří na žádnou složitou cukrařinu. Dnešní pomerančový moučník s mandlemi je navíc nádherně vláčný i další den.

10 min.
Příprava
1 hod., 12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Pomeranče a sirup
  • 3 ks pomeranče
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 hrnku vody
Těsto
  • 1/4 kostky másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 2 ks vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 100 g mletých mandlí
Článek

Postup

01.

Cukr s vodou přiveďte k varu, přidejte na plátky pokrájené pomeranče (jestli nemáte chemicky neošetřené kusy nebo vám nechutná nahořklá kůra, okrájejte ji) a 12 minut povařte. Vyndejte a nechte vychladnout, než připravíte těsto. Kdyby se vám zbylý sirup zdál moc řídký, ještě chvíli ho povařte, aby zhoustl.

02.

Změklé máslo ušlehejte s cukrem, solí a vejci, zapracujte smetanu (180 až 200 g), mouku, sodu, mleté mandle a pomerančovou kůru.

03.

Formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem, na dno přes sebe vyskládejte pomeranče a zalijte těstem. Pečte asi hodinu při 175 °C, nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte. Potřete sirupem, aby byl koláč pěkně lesklý.

Tip: Mandle klidně vyměňte za levnější strouhaný kokos.

Celý recept najdete ve videu. Je to hračka, že?

Načítám