Hlavní obsah
3,0
(295)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Sezona čerstvých jablek je v plném proudu a protože jablečné moučníky jsou oblíbené jak u hospodyněk, tak vděčných strávníků, jistě oceníte tenhle jednoduchý recept na obrácený piškotový koláč.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Těsto
  • 3 ks vejce
  • 180 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 hrudka másla
  • 3 lžíce cukru krupice
Náplň
  • 4 ks jablek
  • 5 lžic cukru
  • 1 lžička skořice
  • 70 g másla
Článek

Postup

01.

Formu vymažte máslem a vysypte asi třemi lžícemi cukru. Troubu zapněte na 160 stupňů. Jablka oloupejte a vykrájejte z nich jádřince. Jedno nakrájejte na tenké plátky a zbylá tři nastrouhejte na hrubém struhadle. Dno formy poklaďte jablečnými plátky, na ně nasypejte nastrouhaná jablka promíchaná s trochou cukru a se skořicí. Jablka ve formě poklaďte tenkými plátky másla – nemusejí být po celé ploše, pět nebo šest kousků stačí.

02.

Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, pak vsypte mouku a šlehejte ještě asi pět minut při vysokých otáčkách. Nakonec můžete přidat půl sáčku kypřicího prášku do pečiva. Těsto nalijte na připravená jablka.

03.

Koláč pečte třicet minut a po vytažení z trouby nechte zcela zchladnout. Teprve pak moučník otočte a vyklopte.

Děláváte obrácené koláče, nebo se bojíte, že nevyjdou podle vašich představ?

Načítám