Hlavní obsah
2,9
(172)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Klasiku v podobě sladkého obráceného koláče znáte. Vyzkoušejte i slanou variantu. Slaný koláč s paprikami a olivami se hodí k vínu i jako lehká večeře se zeleninovým salátem.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Na těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
Na náplň
  • 4 ks červené papriky
  • 1 hrst černých oliv
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, přidejte pokrájené změklé máslo, vejce a sůl. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do folie a nechte chvilku odpočinout v chladu. Mezitím si připravte náplň.

02.

Papriky nakrájejte na kolečka. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi nechte rozehřát olej a opečte na něm papriky. Po chvíli přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Vmíchejte olivy, lístky tymiánu a směs osolte, opepřete, poprašte třtinovým cukrem a stáhněte z ohně. 

03.

Směs i se zbytkem oleje z pánve přendejte do formy (už není potřeba ji vymazávat) a rovnoměrně rozložte. Těsto vyválejte trochu větší, než je forma. Pak ho přendejte na paprikovou směs a okraje zahněte dovnitř.

04.

Těsto na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi půl hodinky. Po upečení překlopte na rovnou plochu. Koláč je výborný teplý i studený. 

Papriky jsou oblíbenou ingrediencí pro letní jídla. Zkuste tyto plněné papriky.

Načítám