Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte mouku, přidejte pokrájené změklé máslo, vejce a sůl. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do folie a nechte chvilku odpočinout v chladu. Mezitím si připravte náplň.
02.
Papriky nakrájejte na kolečka. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi nechte rozehřát olej a opečte na něm papriky. Po chvíli přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Vmíchejte olivy, lístky tymiánu a směs osolte, opepřete, poprašte třtinovým cukrem a stáhněte z ohně.
SLADKÉ VARIANTY:
03.
Směs i se zbytkem oleje z pánve přendejte do formy (už není potřeba ji vymazávat) a rovnoměrně rozložte. Těsto vyválejte trochu větší, než je forma. Pak ho přendejte na paprikovou směs a okraje zahněte dovnitř.
04.
Těsto na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi půl hodinky. Po upečení překlopte na rovnou plochu. Koláč je výborný teplý i studený.
Papriky jsou oblíbenou ingrediencí pro letní jídla. Zkuste tyto plněné papriky.