Článek
Postup
01.
Meruňky opláchněte a vypeckujte. Použijte pevné, nepřezrálé kusy, které udrží při pečení tvar. A když nebudou úplně sladké, cukr jim potřebnou chuť dodá.
02.
V pánvi nechte rozpustit cukr. Přidejte k němu máslo a nechte chvilku probublávat, aby se cukr s máslem spojil. (Jak na domácí karamel?) Pak směs nalijte do kulaté formy s nepřilnavým povrchem. Posypte skořicí a ihned vyskládejte meruňky řezem nahoru.
03.
Na ovoce položte listové těsto. Zahněte ho do formy, a pokud přebývají velké kusy, částečně je odřízněte. Těsto pak na několika místech propíchněte vidličkou.
04.
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut nebo do chvíle, kdy je těsto dozlatova upečené. Koláč vyjměte z trouby a nechte minutku stát. Pak na formu položte talíř nebo podnos a koláč na něj překlopte.
Tip: Jako obměnu můžete při pečení koláče vyzkoušet i jablka, švestky nebo broskve.
Máte rádi koláče naruby? Udělejte si luxusní obrácený jablečný koláč s krémem anebo obrácený švestkový koláč s medovým karamelem. A jestli máte rádi exotické ovoce, bude vám chutnat obrácený pomerančový koláč anebo obrácený ananasový koláč.