Článek
Postup
01.
Dortovou formu zlehka vymažte máslem a vyložte papírem na pečení (díky máslu papír lépe přilne na stěny formy). Oloupejte pomeranče, nakrájejte je na tenčí kolečka (šťávu zachyťte) a rozložte je na dno formy. Rozpalte troubu na 180 stupňů.
02.
Mezitím v míse pečlivě prošlehejte vejce s cukrem do pevné světlé pěny. Postupně vešlehejte olej a nakonec pomerančovou marmeládu, sůl a skořici.
03.
K našlehané vaječné hmotě prosejte mouku s práškem do pečiva a sodou, přidejte mouku z mletých mandlí a zlehka stěrkou vypracujte těsto. Nalijte ho na pomeranče do formy a dejte péct.
04.
Zatímco se těsto peče, připravte si sirup. Do malého rendlíku nalijte zachycenou šťávu z pomerančů, přidejte vymačkanou šťávu z dvou pomerančů a ostatní ingredience na sirup. Zvolna vařte, až se část tekutiny odpaří a šťáva získá sirupovitou konzistenci. Odstavte, nechte zchladnout a odstraňte koření.
05.
Po 45 minutách vyzkoušejte pomocí špejle, zda je koláč propečený – případně pečte ještě pár minut. Upečený koláč vyjměte z trouby a hustě propíchejte špejlí. Na povrch pomalu nalijte polovinu sirupu a až se vsákne, přidejte i druhou polovinu. Nechte vychladnout ve formě.
06.
Pak koláč vyklopte a můžete začít ochutnávat. Servírujte s kopečkem šlehačky.
Tip
Mandlová mouka je označení pro loupané mleté mandle – koupíte ji hotovou, nebo si ji můžete lehce vyrobit doma. Celé neloupané mandle povařte asi minutu ve vroucí vodě, sceďte a oloupejte, jde to velmi snadno. Nechte proschnout a poté rozmixujte najemno.
Pokud máte rádi exotičtější chuť, připravte si džem z kiwi a pomeranče.