Hlavní obsah
3,4
(64)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Javorový sirup, špetka skořice a kousek zázvoru – díky těmto třem kouzelným ingrediencím se z obyčejného obráceného koláče stane hvězda každého víkendu i obyčejného posezení u čaje či kávy. Dáte si s námi?

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Náplň
  • 120 ml javorového sirupu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 2 ks jablek
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 ks vejce
  • 120 ml kefíru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 110 g másla
  • 100 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Do hluboké pánve nalijte javorový sirup, přidejte skořici a zázvor a přiveďte k varu. Pánev opravdu použijte hlubokou, případně kastrolek - sirup při zahřívání hodně pění! Plamen stáhněte na nízký stupeň a pozvolna asi 15 minut redukujte, dokud sirup nebude mít konzistenci hustého medu.

02.

Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky.

03.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte vejce, kefír, vanilkový extrakt, rozpuštěné a lehce zchladlé máslo a cukr. Vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké těsto.

04.

Do hluboké koláčové formy (nebo dortového ráfku) urovnejte pečicí papír. Na dno rozprostřete horký javorový sirup a do něj soustředně vyskládejte dílky jablek. Zalijte těstem a vložte do trouby. Pozvolna pečte asi 35–40 minut dozlatova.

05.

Koláč nechte zchladnout, pak jej otočte dnem vzhůru a z vyklopeného koláče stáhněte pečicí papír. A pak už stačí nechat se opájet jeho báječnou vůní i chutí.

Nemáte-li po ruce javorový sirup, použijte med, který nejdřív rovněž zahřejte. Rozpustí se a půjde lépe rozetřít na dno koláče. Anebo si z něj podle receptu připravte medový karamel!

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie11 117,78 kJ
Bílkoviny40,72 g
Tuky104,73 g
Sacharidy380,52 g
Sůl3,54 g
SAFA50,08 g
Vláknina13,91 g
Cukry230,57 g

Načítám