Článek
Postup
01.
Do hluboké pánve nalijte javorový sirup, přidejte skořici a zázvor a přiveďte k varu. Pánev opravdu použijte hlubokou, případně kastrolek - sirup při zahřívání hodně pění! Plamen stáhněte na nízký stupeň a pozvolna asi 15 minut redukujte, dokud sirup nebude mít konzistenci hustého medu.
02.
Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky.
03.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte vejce, kefír, vanilkový extrakt, rozpuštěné a lehce zchladlé máslo a cukr. Vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké těsto.
04.
Do hluboké koláčové formy (nebo dortového ráfku) urovnejte pečicí papír. Na dno rozprostřete horký javorový sirup a do něj soustředně vyskládejte dílky jablek. Zalijte těstem a vložte do trouby. Pozvolna pečte asi 35–40 minut dozlatova.
05.
Koláč nechte zchladnout, pak jej otočte dnem vzhůru a z vyklopeného koláče stáhněte pečicí papír. A pak už stačí nechat se opájet jeho báječnou vůní i chutí.
Nemáte-li po ruce javorový sirup, použijte med, který nejdřív rovněž zahřejte. Rozpustí se a půjde lépe rozetřít na dno koláče. Anebo si z něj podle receptu připravte medový karamel!