Hlavní obsah
3,1
(130)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Možná si někdy povzdechnete, už aby bylo léto a daly se konečně zase péct dobré ovocné koláče. Ačkoliv máte možná pocit, že jste všechny existující jablečné koláče už pekli, dokud neochutnáte tenhle, nepochopíte, proč jde zimní ovocné koláče milovat nade vše!

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Ovocná náplň
  • 4 ks jablek
  • 2 hrsti sušených brusinek
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
Těsto
  • 2 ks vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Jablka zbavte slupky a jadřinců a nakrájejte na kousky. Promíchejte se sušenými brusinkami, třtinovým cukrem, pomerančovou kůrou, šťávou a skořicí. Rozprostřete na dno koláčové formy a nechte chvíli odležet.

02.

Mezitím si připravte těsto. Troubu zapněte na 175 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Přidejte vanilku, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu a nakonec při pomalých otáčkách zašlehejte i hladkou mouku se solí. Těsto nalijte na ovoce a uhlaďte. 

03.

Pozvolna pečte asi 55 minut dozlatova. Podávat můžete ještě horké, nebo pak už vychladlé se lžicí zakysané smetany pro zjemnění. Koláč sice nedrží pohromadě, ale chutná naprosto bombasticky!

Také už cítíte tu omamnou vůni linoucí se z kuchyně? Tip pro milovníky bábovek: kokosová s čokoládou je vynikající!

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie16 311,45 kJ
Bílkoviny45,33 g
Tuky184,87 g
Sacharidy503,58 g
Sůl3,89 g
SAFA98,08 g
Vláknina22,77 g
Cukry394,33 g

Načítám