Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte obě mouky, citronovou kůru, celé vejce, žloutek a nakrájené změklé máslo. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Hotové těsto vyválejte a vykrojte z něho 6 koleček o něco větších, než jsou formičky, které použijete (nejlépe o průměru 8–10 cm).
02.
Formičky vymažte máslem. Jablka překrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na malé kousky. Slupku loupat nemusíte. V pánvi pomalu rozpouštějte cukr a pak němu přidejte máslo. Nechte ho rozpustit a vmíchejte jablka. Vykoupejte je v karamelové lázni a směs pak rozdělte do formiček a uhlaďte.
03.
Nahoru dejte vždy kolečko těsta a okraje zahněte dovnitř. Těsto na několika místech propíchněte vidličkou, aby se mohla při pečení pára uvolnit. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 15 minut.
ZKUSTE DALŠÍ OVOCNÉ VARIACE KOLÁČŮ
04.
Hotové koláčky nechte krátce vychladnout a pak je vyklopte na rovnou plochu. Podávejte s kopečkem našlehané smetany. Stejným způsobem můžete připravit koláčky ze švestek nebo hrušek. Ke švestkám můžete do formiček přidat na kousky nakrájený marcipán, hrušky můžete ochutit nastrouhaným zázvorem.
A co vyzkoušet nějaký koláč naslano? Tenhle rustikální bramborový koláč vám učaruje.