Hlavní obsah
3,3
(153)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Karamelizovaná jablka, křupavé a křehké těsto, to vše dohromady je zárukou dokonalého podzimního dezertu. S kopečkem smetany pak budou chutnat ještě o něco lépe!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Těsto
  • 150 g mandlové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutků
  • 130 g másla
  • citronová kůra
  • 1 lžíce citronové šťávy
Na dohotovení
  • 3 ks jablek
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte obě mouky, citronovou kůru, celé vejce, žloutek a nakrájené změklé máslo. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Hotové těsto vyválejte a vykrojte z něho 6 koleček o něco větších, než jsou formičky, které použijete (nejlépe o průměru 8–10 cm). 

02.

Formičky vymažte máslem. Jablka překrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na malé kousky. Slupku loupat nemusíte. V pánvi pomalu rozpouštějte cukr a pak němu přidejte máslo. Nechte ho rozpustit a vmíchejte jablka. Vykoupejte je v karamelové lázni a směs pak rozdělte do formiček a uhlaďte. 

03.

Nahoru dejte vždy kolečko těsta a okraje zahněte dovnitř. Těsto na několika místech propíchněte vidličkou, aby se mohla při pečení pára uvolnit. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 15 minut.

04.

Hotové koláčky nechte krátce vychladnout a pak je vyklopte na rovnou plochu. Podávejte s kopečkem našlehané smetany. Stejným způsobem můžete připravit koláčky ze švestek nebo hrušek. Ke švestkám můžete do formiček přidat na kousky nakrájený marcipán, hrušky můžete ochutit nastrouhaným zázvorem.

A co vyzkoušet nějaký koláč naslano? Tenhle rustikální bramborový koláč vám učaruje.

Související témata:

Načítám