Hlavní obsah

Oblíbené české rychlovky: Jak vypadají ve zdravější verzi?

Foto: Profimedia

Ozdravění jídelníčku je snazší, než se zdá. Stačí své tradiční pokrmy podrobit malým úpravámFoto: Profimedia

Stravujete se nezdravě. Ale jen proto, že na zdlouhavé zdravé vyváření přece nemáte čas. Taky se takto vymlouváte? Nebo jen nevíte, že i své oblíbené rychlovky můžete připravit zdravěji? Jak na ně?

Článek

Na zdravý životní styl už jste se snažili přestoupit několikrát. Vždycky to ale selhalo. Máte svá jídla, na která jste zvyklí. A na vymýšlení a zkoušení nějakých nových zdravých specialit nemáte čas a většinou ani náladu.

Nicméně, není všem dnům konec. Určitě byste měli vědět, že celou řadu pokrmů, které běžně jíte, můžete připravit i zdravěji. A není k tomu třeba nijak zvlášť velké úsilí. Stačí jen vyměnit některé suroviny.

Ve spolupráci s Ladou Noskovou, nutriční specialistkou z Diet plan, jsme připravili pět tradičních rychlovek tak, aby byly zdravější a výživově hodnotnější i vyváženější.

1. Špagety

Klasika: 100 g špaget, 50 g kečupu, 30 g eidamu 45%

Výživové hodnoty: 2128 kJ, 21 g bílkovin, 9 g tuku, 88 g sacharidů, vláknina 0,2 g

Zdravá varianta: 60 g celozrnných špaget, 200 g rajčat, 1 mozzarella light, 1 lžíce olivového oleje, pár lístků bazalky

Výživové hodnoty: 2171 kJ, 33 g bílkovin, 20 g tuku, 55 g sacharidů, vláknina 2,4 g

Foto: Greta Blumajerová

Zdravá varianta špaget s rajčaty a mozzarellou má zhruba o jednu třetinu více bílkovin a zároveň o jednu třetinu méně sacharidů. Díky obsahu olivového oleje je také zdrojem prospěšných zdravých tukůFoto: Greta Blumajerová

2. Toasty se šunkou a sýrem

Klasika:4 plátky toastového chleba, 2 plátky eidamu 45%, 2 plátky šunkového salámu

Výživové hodnoty: 2146 kJ, 26 g bílkovin, 18 g tuků, 62 g sacharidů, vláknina 2,8 g

Zdravá varianta: 4 plátky celozrnného toastového chleba, 50 g krůtí šunky, 50 g eidamu 30% + zeleninový salát: 50 g okurky, 50 g papriky, 100 g rajčat, 50 g mix salátů, lžička olivového oleje

Výživové hodnoty: 2065 kJ, 37 g bílkovin, 17 g tuku, 50 g sacharidů, vláknina 10,8 g

Foto: Greta Blumajerová

Celozrnné toasty jsou na rozdíl od těch běžných skvělým zdrojem vlákniny, díky čemuž vás zasytí na mnohem déle. Krůtí šunka a 30% eidam jsou zase dietnější, tudíž si k toastům můžete dát ještě zeleninový salát plný vitaminůFoto: Greta Blumajerová

3. Knedlíky s vajíčkem

Klasika:120 g houskových knedlíků, 2 vejce, 2 lžíce řepkového oleje

Výživové hodnoty: 2655 kJ, 25 g bílkovin, 30 g tuku, 70 g sacharidů, vláknina 0 g

Zdravá varianta:60 g houskových knedlíků, 2 vejce, 200 g květáku, lžíce olivového oleje, 50 g krůtí prsní šunky

Výživové hodnoty: 1899 kJ, 37 g bílkovin, 17 g tuku, 44 g sacharidů, vláknina 5 g

Foto: Greta Blumajerová

Část houskových knedlíků jsme zaměnili za květák a přidali krůtí šunku. Tím se zvýšil obsah bílkovin a snížil obsah tuků a sacharidů. Květák je navíc velmi nízkokalorický, tudíž se i rapidně snížila energetická hodnota jídlaFoto: Greta Blumajerová

4. Namazaný chleba

Klasika: 100 g chlebu Šumava, 10 g másla, 30 g dušené šunky, 30 g eidamu 45%

Výživové hodnoty: 1953 kJ, 21 g bílkovin, 20 g tuku, 51 g sacharidů, vláknina 5,1 g

Zdravá varianta: 100 g celozrnného pšeničného chleba, 10 g žervé sýru krémového 50%, 100 g krůtí prsní šunky, 30 g eidamu 30%, 200 g papriky červené

Výživové hodnoty: 1990 kJ, 41 g bílkovin, 11 g tuku, 62 g sacharidů, vláknina 14,5 g

Foto: Greta Blumajerová

Ve zdravé verzi jsme díky kombinaci správných sýrů a kvalitní krůtí šunky téměř zdvojnásobili množství bílkovin a skoro ztrojnásobili obsah vlákniny. Po takové svačině vám proto jen tak nevyhládneFoto: Greta Blumajerová

5. Párek v rohlíku

Klasika: bílý tukový rohlík, kuřecí párek s 52 % masa, 10 g kečupu

Výživové hodnoty: 942 kJ, 9,6 g bílkovin, 7,3 g tuků, 34,3 g sacharidů, vláknina 0 g

Zdravá varianta: celozrnný rohlík, debrecínský párek s 90 % masa, dijonská hořčice, zeleninová obloha

Výživové hodnoty: 997 kJ, 9,5 g bílkovin, 12,5 g tuků, 29,1 sacharidů, 4,3 g vlákniny

Foto: Greta Blumajerová

Párek v celozrnném rohlíku s dijonskou hořčicí obsahuje více vlákniny a taky kvalitní tuky. Navíc při zachování velmi podobné energetické hodnoty jídla je porce větší a podle nás i mnohem chutnější!Foto: Greta Blumajerová

Zkusíte to zdravě?

Načítám