Hlavní obsah
3,5
(42)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když se udělají poctivě z brambor, je to lahoda, kterou nadchnete celou rodinu. Že jsou plněné bramborové knedlíky pro slavnostnější víkendový stůl příliš fádní? Pak si dejte den předem vařit brambory a nazítří vyrobte rychlou večeři, která zasytí i ty největší hladovce.

35 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Bramborové těsto
  • 750 g brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g krupičky
  • 1 ks vejce
  • 1/2 lžičky soli
Náplň a k podávání
  • 250 g uzeného masa
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce sádla
Článek

Postup

01.

Několik hodin předem uvařte brambory ve slupce. Ideální je použít varný typ C, stačí ale i „klasické“ B. Doměkka uvařené brambory slijte a nechte vychladnout.

02.

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, případně prolisujte lisem na zeleninu. Přidejte mouku, krupičku, vejce a trochu soli a zadělejte těsto – hotové je měkké a poddajné, ale nelepí. Podle potřeby můžete ještě trochu mouky přidat. Těsto je určené k rychlé spotřebě, při delším stání má tendence řídnout.

03.

Do velkého hrnce dejte vařit vodu na knedlíky. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Z těsta oddělujte kousky, ze kterých v pomoučených dlaních tvořte placky. Doprostřed dejte trochu masa a zabalte knedlíky. Ty vařte na etapy ve vroucí vodě, trvá to 10 až 12 minut.

04.

Mezitím cibuli nakrájejte nahrubo a osmažte na sádle dokřupava. Hotové knedlíky podávejte posypané křupavou cibulkou a zakápnuté troškou sádla z cibulky.

Lákají vás plněné knedlíky? Zkuste k nim přidat špenát nebo zelí.

Související témata:

Načítám