Článek
Postup
01.
Omytá a osušená krůtí prsa nakrájejte na menší kostičky, v misce promíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem a kořením a nechte pár hodin v chladu rozležet. V hlubší pánvi rozpalte olej na střední teplotu a přeložte do ní maso i s jogurtovou marinádou. Osolte a případně přidejte snítku čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu. Za občasného míchání opékejte asi 8–10 minut, až budou všechny kostičky masa propečené a zlehka obalené jogurtovou marinádou.
Tip: Do salátu můžete použít i obrané zbylé maso z pečeného kuřete.
02.
Cherry rajčata nakrájejte na čtvrtiny, červenou cibuli na drobné kostičky. Osolte, opepřete, přidejte olivový olej a citronovou šťávu a zlehka promíchejte.
Tip: Červená cibule dodá salátu křupavost a příjemně ho osvěží, k ostatním ingrediencím se skvěle hodí. Je to ale trochu nespolečenská surovina, proto ji vynechte, když máte citlivější kolegy.
03.
Salátovou okurku rozkrojte na čtvrtiny a poté na tenké plátky, salát omyjte a nechte dobře oschnout.
04.
Kuskus vsypejte do misky, zlehka osolte, zalijte vařící vodou a nechte chvíli přikrytý nabobtnat. Poté ho načechrejte vidličkou a nechte vychladnout.
Tip: Kuskus bude ještě lepší, když na zalití použijete místo vody vývar (postačí i jednoduchý ze zbytků zeleniny).
05.
Na dno skleniček rozdělte kuskus a na něj položte rajčatový salátek. V misce po salátku vám zbyde šťáva, přidejte lžíci nebo dvě do každé sklenice: má za cíl ochutit, ale nerozmočit kuskusovou vrstvu. Na rajčata rozložte okurky, přidejte maso a sklenici doplňte listy zeleného salátu tak, abyste je příliš nerozmačkali.
06.
Metličkou promíchejte ingredience na zálivku, rozdělte ji do dvou malých skleniček a přibalte k salátu bokem. Přidejte ji až při podávání, takhle se ingredience nerozmočí a salát zůstane svěží a křupavý.
Příště můžete místo kuskusu použít do skleničky bulgur. Dodá tělu minerály a vlákninu a je skvělý i v jiných receptech: zkuste kuře s bulgurem, využijte ho jako originální náplň do různé zeleniny a já v létě nedám dopustit na svěží salát tabouleh s petrželovou natí.