Článek
Postup
01.
Nudle uvařte v dostatečném množství mírně slané vody, sceďte, promíchejte s kouskem másla a nechte zchladnout. (Můžete vyrobit i domácí nudle, třeba podle receptu na fleky.)
02.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapékací mísu vymažte máslem. Oloupejte jablka, nastrouhejte je na hrubším struhadle a zakápněte citronovou šťávou.
03.
Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte malou špetkou soli, ušlehejte pevný sníh a nechte chvíli stranou.
04.
K žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Po lžících vmíchejte tvaroh a poté přidejte strouhaná jablka a uvařené těstoviny. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků.
05.
Směs přeneste do zapékací nádoby a v předehřáté troubě pečte asi 50 minut. Podávejte vlažné, jemně posypané moučkovým cukrem nebo pokapané medem a s miskou kompotu.
Můj tip: Do jídla můžete přidat sušené rozinky či brusinky a nasekané vlašské ořechy.
Máte rádi sladká jídla? Dejte si rýžový nákyp s kompotem nebo krupicový nákyp s meruňkovou zavařeninou. Jistě vás potěší žemlovka s jablky, žemlovka s tvarohem anebo vdolky s povidly a tvarohem. A kdo by nemiloval dukátové buchtičky s krémem!