Článek
Postup
01.
Brambory uvařte den předem ve slupce. Pak je oloupejte a propasírujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte vejce, hrubou mouku, trochu soli a vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Podle potřeby přidejte trochu mléka.
02.
Těsto vyválejte na tenký plát. Nakrájejte na asi 5 cm široké pásy a ty pak nakrájejte na 1 cm široké nudle. Nechte je asi 15 minut zaschnout na pracovní desce, občas je trochu proházejte.
03.
Hotové nudle pak uvařte ve vroucí, trochu osolené vodě. Trvá to 4 až 5 minut. Pak je slejte. Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
04.
Povidla nařeďte trochou vody. Do zapékací mísy rozložte nudle a pak je zalejte a promíchejte s povidly. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a zapečte.
05.
Mleté ořechy opražte na suché pánvi. Nudle pak podávejte posypané ořechy.
Jestli máte rádi nudle, naučte se čínské biang biang nebo si uvařte pravé makové slíže.