Článek
Jako bonus berte fakt, že na rozdíl od květákových placiček je nákyp podstatně jednodušší na přípravu a je i zdravější, protože se vyhnete smažení. Přidat pochopitelně můžete i další zeleninu, třeba brokolici nebo pórek.
Květákový nákyp s kozím sýrem
Na 4 porce potřebujete: 1 středně velký květák, sůl, pepř, ½ hrnku hrášku, 2 šalotky, 30 g másla + na vymazání formiček, 3 vejce, asi 4 hrsti strouhanky, 100 g čerstvého kozího sýru, citronovou kůru, muškátový květ
Postup: Květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě uvařte skoro doměkka. Vždy ho vařte v hrnci bez poklice, aby mohly odejít sirné sloučeniny – bude lépe chutnat i vonět. Troubu zapněte na 200 °C. Uvařený květák slijte a nahrubo rozšťouchejte, neměla by vzniknout úplná kaše. Hrášek a jemně nasekanou šalotku zpěňte na kousku másla a přidejte ke květáku. Doplňte 3 žloutky, ochuťte solí, pepřem, citronovou kůrou a muškátovým květem a promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a spolu s kousky kozího sýru opatrně vmiste do květákové směsi. Podle potřeby přidejte i trochu strouhanky. Formičky vymažte kouskem másla, vysypte strouhankou a naplňte květákovým těstem. Pečte asi 35 minut dozlatova.
Tip: Přidat můžete i na kostičky nakrájenou šunku nebo kozí sýr vyměňte za strouhaný čedar.
Máte rádi nákypy? Vyzkoušejte třeba náš brokolicový se šunkou.